Monday, 12 September 2016

It is a 21 year-old version of Ramizah

Assalamualaikum...

Quite a long time since the last moment im updating this blog. Hi followers, readers and etc *stalkers are also included*
Fuh cayaq bak hang bila seorang Ramizah ni speaking heeeee. Lama gila tak update dan aku rindu sangat sebenarnya dekat blog ni. Blog yang simpan semua kenangan aku since form 4. hahahahaha Zaman seorang Ramizah masih tak cukup umur.

So now aku dah 21 tahun. Still a single yet available teenager *taknak mengaku woman because i feel OLD*. Aku dah lalui banyak pengalaman, ups and down. Tears, happiness. Failing in my life, my papers in exam, my love story. And all of that mungkin dah merubahkan aku sedikit sekarang ni. Matured? no im not but im trying to.

So first, wanna tell about failing in my papers. Last2 semester aku dapat status Probation 1 a.k.a P1 *budak2 USM will be familiar with this*. Berapa pointer? Let it be my secret heeeee. Down? of course la! Aku menangis puas-puas dulu dalam bilik before keluar bagitau mak ayah. Menyesal? Gila tak menyesal. Menyesal sebab tak fokus masa tu, sebab main-main masa siapkan assignment, sebab study last minutes. Tapi benda dah jadi, nak menyesal pun tak boleh kan?! Dan benda paling buat aku down bila aku sedar yang aku dah kecewakan mak ayah. Tapi depa tetap sokong aku, ingatkan aku untuk terus study, jangan putus asa and please jangan berhenti degree.
The next semester, aku siap kena buat appointment dengan kaunselor, which aku pi 2 kali ja, the rest after midsem aku ponteng sebab malas. yarh seorang Ramizah dan malas memang berpisah tiada. I do work hard *walaupun aku rasa tak cukup hard* tapi tetap aku cuba ubah sikap malas yang bersarang lama dalam diri seorang Ramizah. and Alhamdulillah i did it! aku even lepas target aku which im not expecting to get the result during my degree life. I thought it was just a dream. Thank you ALLAH.
My advice?
Don't stop praying! seriously, jangan tinggal solat, jangan tinggal al-Quran, jangan tinggal berdoa. Keep praying because ALLAH hear. and He will give the best for you.

Failing in my love story?
Its a common thing happen dalam hidup seorang Ramizah. Daripada zaman sekolah tu satu-satunya perkara yang aku failed berulang kali tapi jarang nak serik. Easily falling for people? boleh la tapi kalau nak move on? Takes time bro!
There is a guy who i adore since matrik. Dah 2 tahun sampai sekarang, dan kami jadi kawan.
There is also a guy who i just knew him during his final year. And he rejected me. Not even giving me a chance to be his friend, to get knowing me.
Mungkin aku kena mandi bunga kot. ha ha ha ha ha ha NO! maybe its too early for me thinking about love, marriage and etc. Hoi Ramizah! Degree pun merangkak-rangkak ada hati nak bercintan!

Thats all my rant on 21 year-old version of Ramizah.


Friday, 15 January 2016

.: Sesat :.

Assalamualaikum....

Hallo hallo.. wahh gila punya lama la Achiik tak menjengah blog ni. Dekat setahun jugak since May 2015!
Mana menghilang?
Tak hilang aih, masih di sini sihat sejahtera Alhamdulillah. Sedang menghadapi antara fasa tersukar dalam hidu. Sukar la sangat! Takla sebenarnya Achiik tengah menghadap sem break utk sem 3.
Overall sepanjang study dekat USM, Alhamdulillah. Dipertemukan dengan manusia yang menyinari setia hari, lecturer yang terbaik antara yang terbaik, assignment yang menggunung kalah gunung jerai hahaha dan jugak sikap pemalas Achiik yang tak pernah nak berubah sejak sekolah. Masih lagi manusia yang suka study last minit, siapkan assignment projek last minit, suka tidurrrrrrr (walaupun dah kurang sikit nak banding masa sekolah dulu).

Untuk paper final sem ni, Achiik cuma mengharap yang terbaik sekurang-kurangnya lulus. Achiik pun tak faham kenapa dengan mentality, minda dan arah tuju hidup Achiik untuk semester ni. 

Apa-apa pun, redha ja Achiik. Usaha dah, doa dah, jawab exam pun dah. Tinggal tawakal ja untuk keputusan nanti.. May ALLAH ease, insyaAllah. 
Untuk next semester, Achiik dah dapat result untuk major yang Achiik pilih masa sem 2. Achiik dapat ISE which is Information System Engineering. Walaupun lari jauh daripada cita-cita Achiik sebelum masuk USM which is nak pilih major Network. Tapi takpa, ALLAH tahu kemampuan hamba-hambaNya. Since Achiik letak ISE as first choice and Network as second choice. so kira okla Achiik dapat first choice tu kan. heeeee moga sem depan bagi pengajaran terbesar untuk Achiik.
Please ubah perangai last minit tu. Kalau last minit tapi hasil tip top takpa tapi kalau hasil pun KO, sila sedar diri Achiik. Sila berubah, SEKIAN!!

Sebenarnya Achiik takda point pun untuk entry ni. Jari ni laju ja menaip, tau la rindu nak berblogging pun. heeeee

See you in my next entry!

 

Saturday, 23 May 2015

.: Surprise :.

Assalamualaikum....

Holla...Holla...
Macam biasa, nak dekat-dekat final exam ni la mai mood dia nak update belog ni... Sebenarnya tak boleh tidoq.. Sebenarnya mood tgh swing.. Sebenarnya ada masalah personality disorder sekarang ni.. hahaha.. Achiik pun tak paham apa yg cheq taip ni... heeeee...

Hmmm... Dah sebulan lebih lebih dah since my birthday.. Yeayyy...! Ada org dh dewasa.. Dah besaq, dah masuk doploh-an.. yeayyy..!!
Syukur Alhamdulillah utk hidup penuh indah penuh warna ni.. heeee...

Nak cerita ni...
Sehari sebelum birthday Achiik, ada manusia-manusia ni... Buat Achiik terharu sgt.. Sangat2 terharu... Macam tak terucap dek kata-kata..
Padahal sebenarnya petang sebelum birthday Achiik tu, lonely gila pi kelas management sorang-sorang.. Kak Fara & Ain xmau join.. K fine..! ittew sedih tau x awak..! hahahaha..
*tampo kang ram..!*

Somehow tgh-tgh kelas tu tiba-tiba Kak Fara ajak lepak lepas kelas, masa tu kelas habis pukul 5... Hooooo sapa tak mau.. Cheq terseksa tau dak dalam kelas tu sorang-sorang sampai dua jam.. Hanya bertemankan handphone dgn earfon ja.. Lecture xdgar pun... heeee... *ampun*
Tunggu pnya tggu, habis jugak kelas..! then Achiik approach Kak Fara and the geng.. Depa setia menanti kt bawah DK tu dlm kereta.. Fuhh....

Then depa plan nk lepak pantai kt Queensbay... yayyy..! I LOVE IT..!!!! hahahahaha...
Mula-mula to nothing 'fishy' pun.. Ikot ja depa.. Nak beli benda boleh kunyah sambil-sambil layan angin laut petang-petang... uuuuuuu... Layannn sgt bila mai tepi laut ni...
Tapi benda jd 'fishy' sikit bila Ain ajak dok tepi laut, pandang laut ja.. Lepastu tiba-tiba depa gelak la.. Main-main mata la.. seram dh ni.. cuak ehhh kalau tiba2 mandi tepung ka telur tepi-tepi laut tu.. hahaha.. Naya la aku nak balik...!

Tengah-tengah sembang dengan Eeman, Ain & Muni, then dtgla Kak Fara & Syifa... bernyanyi-nyanyi... Auuuuuuu saya terharu awak..!!!!!!!!!
Terharu sbb bertemankan bau laut, angin laut, bunyi laut... Terharu sebab depa berjaya buat Achiik surprise,,, Terharu sebab kek dia sedap.. Terharu sbb depa prepare semua dengan baik... Terharu sbb......... banyak lagi.. Sat satu-satu Achiik nak cerita... hehehe...
Then snap-snap gambaq kek sebelum dipotong dan dimakan dan dihadam.. hahaha.. Lepas tu tak tunggu lama dah.. Masa untuk melenyapkan kek dalam mulut... hahaha...
Dan masa makan tu la reveal semua kisah di sebalik surprise tu...
Sampai 4 plan depa ada.. Plan A, B, C, D.... dan mungkin byk lagi... Ni lagi satu reason buat Achiik terharu gila-gila...

# Muka budak hepi tak sabaq nak potong kek.. tak sabaq nak telan kek yg yummyyy ni..!!! hehehehe... Awak awak, sy suka kek ni.. sangat2..!!!! TERIMA KASIH SEMUA.... #



# Looks YUMMY..!!! Rasa dia pun YUMMY...
ohhh, depa panggil Achiik kt sini RAMMY.. nama manja gitu... ahaks..! #



Begini antara plan mereka... Masa lepas makan tghari tu, Achiik, Ain & Muni balik hostel.. Mula-mula Eeman dgn Syifa sekali.. Tapi konon-konon depa ada hal dekat Jabatan Bendahari so Kak Fara drop depa kat situ...
Then proceed balik RST nak hantar kami-kami ni balik.. Achiik balik bilik dulu before p kelas Management ptg tu... Ain dgn Achiik turun dekat kafe.. Then konon Ain nak beli buah, lepastu Achiik patah balik sebab nak pecah duit, tengok Ain dah hilang...
Tahu, Ain rupanya berkejaran turun Tekun balik.. Ini semua lakonan nak bagi nampak real.. Awak awak, kenapa buat saya terharu lagi...

Lepastu Kak Fara ambik balik semua yg 'konon-konon' ada hal dan balik bilik tu.. Adala depa pi beli kek, air nak minum, cawan apa semua tu... Then depa tunggu Achiik sampai habis kelas management.. Even konon-konon wasep ajak keluar la apa la.. Lepas asar la... Rupa-rupanya depa semua dalam kereta... tengah tunggu Achiik habis...
Awak.. Awak... sy taip sambil terharu..
Mana saya nak cari lagi kawan-kawan macam awak awak... Mana saya nak cari peneman masa senang, masa susah, masa lapar, masa kenyang, masa mengantuk.. Yang sehati sejiwa..
Allah terima kasih untuk mereka...

Mmg masa satu-satu depa reveal di sebalik surprise tu, Achiik tahan ja air mata ni.. Hebat sangat plan depa ni kenapa.. Ka Achiik lampi smpi tak sedar.. hahaha... tapi serious rasa macam tak dak apa-apa.. Pandai hampa berlakon kan.. Aku perasan masa kat tepi laut tu ja... Sebelum tu memang xperasan.. hahaha...
Walaupun simple-simple ja surprise...
Kek, air grape, jagung rebus, sudu kek yg tomei... makan pun atas batu-batu.. Kek hidang atas kotak dia ja... Tanpa orang lain, cuma hampa.. tapi aku rasa dah lengkap.. Cukup lengkap.. Sangat lengkap sampai aku rasa macam dah tak perlukan benda lain..
Sampai aku rasa nak stop kan masa yang tengah berjalan.. Aku nak saat tu bukan sebab birthday aku tapi sebab kita...
Allah... cuma Allah ja tau macam mana aku sayang hampa..
Walaupun kenal tak sampai setahun... Tapi macam boleh masuk dengan pe'el masing-masing...

# Saya, Syifa, Kak Fara, Ain, Muni dan Eeman..!!
best sgt kan sbb ditemani angin sepoi sepoi bahasa dan jugak kicauan burung gagak.. hahaha...  #


# Weyh, aku sayang hampa SEMUA..!!! #


# Hilang separuh muka hg Eeman.. tapi tak pa la.. hahaha... Ni semua peneman masa suka duka gembira tangis, insyaAllah.. #


Alhamdulillah...
Tahun ni birthday terindah.. Sebab pernah angan-angan nak sambut tepi laut.. oohhh.. Achiik dan laut jangan dipisahkan.. hehehe.. *hiperbola!*
Terima kasih semua yang wish... Terima kasih semua yang ingat, walaupun mungkin sbb dpt notification dekat fb.. heee... Terima kasih untuk semua doa.. Terima kasih dear rumet untuk hadiah yang cukup bermakna...
Moga Allah rahmati kalian.. insyaAllah...

p/s : Maaf untuk entry yang terlambat sebulan lebih ni... Maaf andai tak terucap terima kasih tu.. Terharu aku tak hilang lagi ni... Kak Fara, Syifa, Eeman, Ain & Aimuni (Muni)...

~ wassalam..


Tuesday, 12 May 2015

.: Terima Kasih Chentaa :.

Assalamualaikum...

Hanya kamu saja
Tiada yang kedua
Dimana pun kau berada
Di sini masih cinta
Tenang rasa hati
Pabila engkau muncul lagi

Terima kasih cinta
Kau buatku bahgia
Tanpa jemu dan lelah
Terima kasih cinta 
Pintaku satu saja
Jangan pernah berubah................


~~ wassalam...

Monday, 16 March 2015

.: Cukup-cukuplah :.

Assalamualaikum....

Hidup dah mulai busy... Tapi still Achiik curi masa 'busy' tu nak taip entry.. heeee...

Ram,
Enough is enough... yang pergi biarkan berlalu...
Live your life to the fullest...
Fill it with thousand of enjoy..
Thousand of du'a..
May Allah ease...

Be friend to everybody...
Be honest of yourself..
Be brave..
Be bold...

Fighting dear...
You still have a very long long journey...

Shed your tears...

Tak semua benda kita nak dalam hidup ni kita dapat... Allah knows better right..?!
ok, Achiik nak sambung study...
Cukup-cukuplah apa yang terjadi...
Cukup-cukuplah... =)

~ wasalam....