Sunday, 10 November 2013

.: sTRengTh :.

Assalamualaikum...




Duhai manusia, 
khalifah Allah di muka bumi ini...
kuatkan diri, jiwa, hati...
menghadapi cubaan-cubaan dalam kehidupan...
manusia tak pernah lepas dari dugaan, cabaran...
rantailah nafsu mu...
ingat tuhan kita, ALLAH...
ingat sasaran kita, SYURGA...
ingat tanggungjawab kita, IBADAH...
peganglah erat-erat al-Quran dan sunnah...


Ya ALLAH.....
permudahkanlah........

Tuesday, 22 October 2013

.: Hear Me Roar :.


Assalamualaikum...

inspired from my favourite singer, KATY PERRY... heeee... lagu-lagu dia kebanyakannya memberi semangat.. heeee... sama la macam lagu terbaru dia, ROAR.. 
alang-alang tengah berjuang nak hadapi PSPM nie, Achiik share lirik dia dengan readers, k...
ENJOY..!!!!!  ^_^


ROAR - KATY PERRY

I used to bite my tongue and hold my breath
Scared to rock the boat and make a mess
So I sat quietly, agreed politely
I guess that I forgot I had a choice
I let you push me past the breaking point
I stood for nothing, so I fell for everything

You held me down, but I got up (HEY!)
Already brushing off the dust
You hear my voice, you hear that sound
Like thunder gonna shake the ground
You held me down, but I got up (HEY!)
Get ready cause I’ve had enough
I see it all, I see it now

I got the eye of the tiger, a fighter, dancing through the fire
Cause I am a champion and you’re gonna hear me roar
Louder, louder than a lion
Cause I am a champion and you’re gonna hear me roar
Oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh
You’re gonna hear me roar

Now I’m floating like a butterfly
Stinging like a bee I earned my stripes
I went from zero, to my own hero

Ro-oar, ro-oar, ro-oar, ro-oar, ro-oar



~ wassalam....

Thursday, 17 October 2013

.: Crazy Week :.

Assalamualaikum...

minggu yang getir untuk semua budak matrikulasi...
Isnin, Selasa dan Rabu ada MUET paper speaking...
Jumaat dh start exam final sem 1... PSPM 1...
phewww...
jiwa tak tenang sekarang nie memikirkan sem 2 nnti still dekat KMP ke tak...
selain tu, tak tenang memikirkan harapan mak ayah kat rumah tu...
cukup-cukup la time SPM tu dah kecewakan depa...

lagi satu Achiik tak tenang.. memikirkan haluan Achiik lepas graduate dri KMP nie...
nak ke mana...? sambung course apa..? nak kerja apa...? nak kahwin bila..? opps, takdak dlm silibus... =.=
nk teruskan jugak dlm IT..? atau nak tunaikan cita-cita nak jadi engineer...
atau nak usahakan bagi dpt further overseas...?
hmmmmmmmmmm...

apa pun, Achiik serahkan segala-galanya kepada ALLAH... HE knows better...
yang penting sekarang, USAHA + DOA...
lpas jawab nnti, TAWAKAL....
berserah hanya kepada ALLAH... 
selain tu, mohon petunjuk, mohon dipermudahkan urusan seharian...
hidup pabila disandarkan kepada ALLAH, insyaAllah baik-baik saja...
biasa la kalau pernah merasa kegagalan...
mana ada manusia yang sentiasa menang, sentiasa berjaya tanpa merasai peritnya kegagalan...
tetapi sebolehnya, jadikan kegagalan itu pemangkin kejayaan kita...
kegagalan itu sebagai pembakar semangat...
am I right...????

# never ever tinggal solat...
PERINGATAN untuk Achiik & all MUSLIMS...


ok la, Achiik nak sambung study... 8 hari MENUJU PSPM..
may ALLAH ease... insyaAllah... =D

^_^


p/s : doakan kami semua... =D

~ wassalam...

Wednesday, 2 October 2013

.: Panassss :.

Assalamualaikum....


Jangan sampai mulutku bicarakan perkara tak terjangka....
Jangan cabar kesabaran aku....
Diamku selama ini punyai beribu makna...
Salah satu darinya, aku cuba mengawal baranku...
Oleh demikian, jangan fikir diam aku tanda mudah dipijak...
Sekali aku beraksi bakal terkelu lidah-lidah
yang selama ini petah bicaranya...
Kalian baru mengenal aku tak sampai setahun...
Jangan berpura-pura seperti mengenal aku sejak lahir...
Terimalah aku apa adanya...
Kerana aku tak butuh kritikan kalian itu...



p/s : tengah barannn.. so utk tenangkan sebentar hati yang panassss, idea pun mencurah utkku nukilkan ini... 

~ wassalam....


Friday, 27 September 2013

.: Le' Momento :.

Assalamualaikum....

entry kali nie, hanya untuk meluahkan rasa rindu... rindu yang sangat mendalam...
entahla mampu ke tak Achiik nak coretkan kat sini semua yang ada dlm hati ni.......
rindukan sesuatu yang suatu masa dahulu dianggap suatu mimpi ngeri...
rindukan sesuatu yang dulu sangat dibenci...
rindukan kehidupan itu...
kehidupanku sebagai seorang pelajar...
sebagai seorang teman...
sebagai seorang pemimpin...
RINDU......

yeah, really miss my time in SAINA...
rindu kan kawan-kawan... EVOLUTION0812....
semangat Evo always tertanam dalam jiwa...
"once an EVOLUTIONIST, forever an EVOLUTIONIST..."
rindukan guru-guru yang banyak berjasa...
Ustazah Naimah, our BELOVED penyelaras batch...
Cikgu Shahrul Laily... cikgu Achiik dri F1 sampai F4...
dan ramai lagi...................

2008 sehingga 2012... menyimpan 1001 cerita...
suka mahupun duka....
tawa dan air mata...
walaupun semuanya sudah tersimpan dalam lipatan kenangan....
namun sebak terasa tatkala minda memnggil semula memori itu....


# logo EVOLUTION 0812


# Angsana... budak2 Evo... jamuan batch 2010... ^___^


# Dalam Dewan Seri Angsana... masa SPM nie... heeee... ^___^


# Kejohanan Olahraga Tahunan SAINA 2012... rumah Angsana... =D


# Le prefect... only EVO...


# Ni masa jamuan akhir tahun utk Badan Pengawas dan jugak Koperasi... heeee... nie suma Evo sajaaaaaaa.....


# ANGSANA berkawad... =')


# Le penolong ketua rumah... masa KESUMA at SEMSAS... 


# Angsana with our beloved Frau Badariah... heeee... nyibok ja 'badut nie...!!


# Ketua & Pen. ketua rumah Angsana.... rindu nak bertekak dengan hianggggggg....


# wajah-wajah yg mengharumkan nama batch.. stret A's... dgn ckgu sejarah di situ... heeee...


# errrrr... yg penting, EVOLUTIONIST jgak... heeeeee


# budak hingusan lagi time nie... baru tingkatan 2... muehehehehe


# nie raya kat SAINA time form 2... kelas 2 Proactive...


# hasil kerja batch... masa kem dgn Rebutia... nie time form 3 kalau xsilap...


# 4 org blakang tu briged bestari... hat baju merah tgh2 tu penyibok...!! hahahaha...
Hari Terbuka Asrama 2010...


# bengkel Biologi dekat Dewan Seri Angsana...


# gigihnya...!! preparation for SPM...


# jamuan batch form 3... 2010... caya aar Evo...!!!!


# Sir Ahmad Suki bin Walid... heeee...


# Aspuri....


# Dataran TV Aspuri....


# gimik sempena Hari Terbuka Asrama 2011... fully under Evo...


# 4 Excellent 2011...


# with le classmates... 


# Bersiap sedia nak memasak... time kurban 2011...


# ampa.... sempat lagi nooo....


# Sorang basuh serai, sorang lagi basuh talam.... hahahahaha...


# ang tayang gigi aih ismet... hahahaha.... 


# aiskrim...!! aummmm.... 
Grande ur Dinner EVOLUTION.... 2012...


# EVOLUTIONIST masa malam dinner... 


# saja nak promote gadis-gadis pingitan Evo... heeeee...


menaip entry nie dengan rasa sayu...
maafla kalau rasa panjang sangat... gambar ja yg lebih pun...

Dear Evolutionist....
all the best in life...
kepada yang tgh exam, jawab elok2, k... heeee....
doakan Achiik and kawan2 kat sini...
anda smua sentiasa dalam ingatan...
dan insyaAllah takkan terlupakan...

~ wassalam....


Saturday, 21 September 2013

.: Fighting :.

Assalamualaikum....

spending my weekends here in Arau... nie pun baru balik dri bengkel kimia jaaa... heeeee... tp xpa la, nak balik selalu-selalu pun penat jugak yang dapat...
nak g tempah tiket tren dh sepasal... then, nak berpusu-pusu masuk tren, nak cari seat yg kadang-kadang dirembat orang lg... adoiiii....
so, minggu nie Achiik stay KMP ja wlupun kalau ikut, minggu ni turn student perempuan balik... heeee...

well, life kat KMP so far so good... heeeee.... ^___^
with le roomates and classmates... xlupa jgak kwn2 evo....
result UPS pun dh kluar ritu... ehemmm... kureng memberangsangkan tp apa pun Alhamdulillah, my Physics still antara yg terbaek... heeeee...
tp, math dgn kimia mmg hncuss... lebuq teruihh... padahal Achiik xpenah ponteng attend discussion with classmates, bengkel2 yg lecturer kasi... hmmm... kena selidik balik nie kot2 lompang kat mana2... hmmmm....
math plak... 1 ja cara yang Achiik tau nak buat pun, bykkan latihan... tp kalau xreti, bebaiiii...!!! hahahaha.... giloss aar, dlm kuliah faham ja apa Cikgu Samad ajaq... skali kna wt ltihan tutorial & past year exam, perrggghhhh.... awatnya rasa mcm xpernah belajaq.... =.=

lebih kurang 34 hari mcm tu ja lagi nak PSPM... persediaan...? ada la 40%.... 
Ya ALLAH..... =='

Achiik,
jangan jd baloq sangat dah... jangan sesekali ulang kesilapan masa SPM dlu... dan jangan lagi dok buat bajet terror, study last minit... hang tu dah jadi budak matrik, sedaq sikit... dusshhhh...!! belasah diri sendiri...

well friends, do pray for me and other matriculations' students... insyaAllah 4 flat wlupun apa saja aliran yg kami bawak... 

AJA AJA FIGHTING...!!



~wassalam....

Thursday, 19 September 2013

.: Love it :.

Assalamualaikum....





SUBHANALLAH....
only in Kolej Matrikulasi Perlis....
really love this scenery.... <3


Wednesday, 28 August 2013

.: Merdeka Raya KMP 13/14 :.

Assalamualaikum...

pe khabo ha...?! (gaya gengster)... muehehehe... ok, sila ignore ke'gila'an Achiik tu... besa la time2 ceni, ngantok2... ok..! stop babling la Achiik ... =P

btw, juz nk khabo kan kat bloggie keshayangan nie about smbutan at KMP... woooppsss... first time update pasai event KMP trus ke bloggie... sebab xdak mood nak bukak buku and study... sejuk2, macam nie, mmg jgn harap la... heeeee...

pagi td ada Sambutan Merdeka Raya Kolej Matrikulasi Perlis... setiap praktikum take part hias meja dan hidangan utk majlis kali nie... meja tu sederhana ja, 1 praktikum dpt sebijik.. so, kena la hias2 bagi cntik2 dan bertemakan merdeka + raya... praktikum Achiik, M2P1 buat simple2 ja... but look nice ok..! ahaks..! hahahaha.... serabut-serabut pun buat apa kan..?! heeee...
hidangan plak, terserah masing-masing nk buat apa... macam praktikum Achiik, sediakan nasi impit + kuah kacang ja... simple and shedappp... heeee... sedap la feveret Achiik tu....
ada praktikum yang sediakan laksa, koktail, kek, lontong, dan macam2 lagi la...
menarik2 je semua makanan tu...

majlis start pukul 9 pagi and habis pkul 1 ptg... pastu ptg tu, pukul 2 Achiik ada kuliah... sori cikgu, mmg xleh nak fokus langsung... x mengantuk pun tp fikiran entah ke mana... maybe sbb penat sama kot pagi tu.... hmmmmm....

apa pun, Achiik betul2 enjoy la event hari ini... dpt classmates yang awesome..!! gila2 and sooooo funny... hahaha... xkering gusi la... 
last but not least, thanx semua bdak M2P1... btul2 have fun dgn ampa2.. heeee...


# Geng EVO punya... =D


# M2P1 tgh prepare meja.. weeeee.... =)


# M2P1 awesome...!!!


# Pagi raya.... heeee... ^_^


# comeyh x kami..? ahaks...!!! 


# jejaka-jejaka M2P1...


# having fun snap-ing... =D


# ehhhh...!! hahaha... =P


# Ilah and Mcna posing sambil makan sate... 
buleh tara tu... hahahaha.... ^_^


# Evo posing kat luar Dewan Seri Kayangan... >_<


# akibat hilang fokus, kita snap-ing dlu... heeee...
EVO..!!

~ wassalam...