Monday, 21 January 2013

.: Review novel 'Awak Suka Saya Tak?' :.


Assalamualaikum...



“Saya tak pernah tinggalkan awak. Walaupun awak jauh, saya dapat melihat awak. Walaupun awak jauh, saya dapat merasa kehadiran awak. Walaupun awak jauh, saya dapat mendengar awak. Saya sentiasa di sisi awak. Awak sentiasa di sisi saya, di sini……” Hilman Yong.


Oooooohhh!! Achiik bagai nak gila baca novel ni...! Tahu kenapa..? Achiik terpikat dgn hero novel ni yang amat-sangat-giller jiwang n romantik..! Bukan sebarangan tau dia punya hero, but he’s a muallaf... Chinesse muslim... tp ilmu di dada dia melebihi kita ni yang dah memang dilahirkan sebagai Islam...



# penulis gmbrkan that guy as HILMAN YONG dan that lady, INTAN... oohh, Achiik melting lg... tmbh2 membygkan that guy menunggang kuda mcm dlm novel tu... fuhhh....


# ok, wordless...! <3 <3 <3
# the main reason why Achiik admire this guy....


Btw, novel  ni memang dikarang dengan amat sangat baik…. Bila mai part lawak, memang Achiik gelak smpai mak pun tgok pelik, ‘pehal la anak aku ni?’… bila part sedih, huwaaaaaa!!!! Sebak aje, k...xnangis pun… Achiik dah xcengeng! Hehehehe….. dan bila part romantik dia datang, Achiik jerit kuat-kuat dalam hati, " ACHIIK PUN NAK HILMAN YONG MUNCUL DALAM HIDUP ACHIIK!!!... " hahahaha… giller kan…?
lagi satu, Achiik feel something yang buatkan Achiik kagum dengan kekuasaan ILLAHI...
SUBHANALLAH..........

Kiranya memang sangat puas la baca.... Achiik kasi 6 bintang setengah utk novel yang bertajuk 'AWAK SUKA SAYA TAK?'... hasil karangan MELUR JELITA dan mempunyai 1056 halaman... weeee…. Nak tahu citer dia macam mana..? ok, Achiik cerita sikit,k...

mcm ni, Hilman first met dgn Intan masa dia umur 21 while Intan bru nk amik SPM.. ni kira love at the first sight la.... masa tu kt KFC... 8 years later, they met again at Cherish Jewellery tp Intan mmg xknal Hilman pun... cuma Hilman aje yg cam Intan... but pertemuan utk kali kedua buat Hilman ni still tak end dgn hepi disbbkan Intan yg amat sgt xmatured + keras kepala... huhu... ditmbh pula, Intan sangka dia sudah terlmbat apabila mendgr Hilman akan bernikah dgn Balqis, anak tok gurunya.... 

persoalannya, adakah benar Hilman dh menikah dgn Balqis...? what happen when both of them met again, 2 years later...? and who is DAMIEN YONG TEIK WAH....?? well, pergi la beli sendiri ekkk… xpun, pinjam… yang Achiik baca ni pun Achiik pinjam from kezen... hehehehe…. nk tulis pjg lg pun, haih! ponat eden ni...! almaklumlah, si Intan dengan Hilman ni deret putus, baik, putus, baik... haha… tp bila dh jodoh kan, xkemana jugak akhirnya... :))

Hem, utk memudahkan pencarian anda, Achiik sertakan frontpage novel tu, ok... Enjoy! 
Dapatkan di pasaran segera!


# FRONTPAGE novel HOT tu... :))

p/s : misi feb 2013, memburu novel kedua MELUR JELITA, I LOVE YOU, STUPID... :))

~ wassalam….

.: #2 N0veL :.

Assalamualaikum...

rndu pulak nak post entry dkt blog terchenta ini... bhahaha... Achiik xkisah pun if tak ada sapa baca.. tp nak taip jugak sgt2 sbb tgn dok gatal-gatal ni... hahaha...

btw, smbil menaip ni, Achiik tgh download telemovie yg pnah ditygkan kt astro... baru2 ni ja, 30/12/2012... utk pengetahuan, telemovie ni diadaptasikan from novel JAUH hasil tulisan Aisya Sofea... novelis 'senior' yg sudah lama bertapak dlm dunia penulisan novel ni...

# watak utama... Adi Putra sbgi FIKRI dan Fouziah Ghous sbgai IKA... 
# Anzalna pun berlakon... :))


utk pengetahuan jugak, novel ni adlh novel pertama beliau (1997).. wuu... lama dh kan..?? Achiik pnah baca nvel ni... masa tu xsure drjh 3 or 4.. haha.. tp mmg best aar... n sedih sikit bila part Ika kna halau oleh family dia... uhuk3...

dan bila Achiik search lg, rupanya ada lbih krg 6 nvel from publisher ALAF21 yg akn release jd drama bersiri, filem dan telemovie... wau! great..! antaranya, JAUH (aisya sofea), KAU YANG SATU (nia azalea) dan SEHANGAT ASMARA (aisya sofea)....

# yg kiri, cover terbaru n yang kanan, cover yg lama utk novel ni... :))


# KAU YANG SATU by Nia Azalea... :))


# sebelah kiri tu cover lama dan yg kanan tu cover yg baru.. :))


skrg ni dh mcm trend dh, novel diangkat menjadi tygan di TV mahupun wayang... tgok la mcm filem OMBAK RINDU, drama ADAM & HAWA dan yg terbaru n terhangat, drama SETIA HUJUNG NYAWA... hasilnya, memberi impak positif kepada penulis novel dan juga penerbit filem tu sendiri... rating naik, jualan novel pun bertambah... thehehe... menarik kan...?   :))

Achiik pernah psg angan nk hsilkan novel... idea n konsep dh ada... cumanya, malas nak olah n keluarkan lagi... insyaAllah bila dh siap, Achiik kasitau, ok... :))

okla, jam pun dh dekat pukul 5 pagi... hari ke-4 Achiik xtido lgsung... hahaha... nnti siang la nk qada' ke barang sejam dua....

p/s : tiada insan suci yg xpunya masa lampau... *mood : NOVEL.. *

~ wassalam....


Wednesday, 16 January 2013

.: N0thiNG to bE reGret :.

Assalamualaikum...

hehe... seminggu jugak menyepi, kan...??

entry kali ni tajuk dia mcm frust la pulak.. hahaha... sebenarnya, mmg frust pun.. but watchout! bukan frust bercinta or apa-apa yang sewaktu dengannya, ok....!

hem, Achiik frust sbb xberpeluang nk further foundation dkt UNITEN.. huhu... Achiik mmg apply situ... untuk intake january 2013... first choice, computer science.... but then bila dpt twrn, Achiik dpt course information technology which is my second choice act... 

bila Achiik gtau my family about this, hem... ayah n mama siap xsbr lg... fikir mcm2.. but bila Achiik sntuh bab yuran... ahaks! semua pakat geleng kepala... huhu...

Achiik fhm ttg kewangan my family... my mama n ayah xkeja... hrpkan duit pencen swasta diorg... mmg la cukup ja utk hntr Achiik but then, keperluan kt rumah, sapa nk tggung..??!!
nk hidup ni bukan untuk setahun dua tetapi sampai tiba ajal... btw, kita tahu ke bila ajal kita...??

hem, then Achiik fikir n fikir lg... x apa la Achiik lepaskan peluang ni... Achiik xmau tengok my parents sedih nk fikir soal kewangan... xsalah kan kita korbankan sedikit kehendak hati... Achiik dah xnak mendukakan hati my parents... its the time for me nak balas jasa diorg bukan menyusahkan diorg lg....

klu Achiik further sekarang pun, mybe within 5 years baru boleh ada kerja... baru nak merasa gaji... tapi, cukup ka simpanan yg sikit lepas byr my study, utk keperluan my parents dlm 5 thun ni...??

Achiik fikir lg n cuba cari petunjuk dari ALLAH... n Alhamdulillah... Allah kasi petunjuk yg memang Achiik xdpt sangkal lg, mybe ada hikmah if Achiik tolak peluang ni... nak tahu apa petunjuk Allah tu...??

1) link utk acceptance letter yg kena hantar sekali dgn byran BMK xboleh bukak... i have try many times tp still xblh bukak... bila on print preview, kosong je page tu....

2) Achiik xrasa bersalah tolak tawaran ni.. hati Achiik tenang ja...

wlupun ini je petunjuk Allah yg Achiik dpt kesan, tpi Achiik yakin, Allah pasti dh sediakan yg terbaik utk Achiik di kemudian hari... BELIEVE IN ALLAH, insyaAllah suma berjalan lancar....

readers, do pray for kejayaan Achiik.... :))

# my offer letter... :))

p/s : we just plan but ALLAH is the best planner... BELIEVE... 

~ wassalam....


Thursday, 10 January 2013

.: BaTas AurAt :.

Assalamualaikum....

entry ni Achiik siapkan pada lewat mlm... kalau ikut jam lappy Achiik, skrg dah pukul 2.18 pagi... hehehe... masih berjaga dan segar bugar aja pada saat ini... hehehe...

tadi masa lepas solat Isya', Achiik terpikir pasal tajuk entry ni... hem.. mcm mna blh terfikir...? *biarlah rahsia*... :))

here, Achiik nk share sikit info.... tp batas pergaulan yg Achiik nk share adlh dgn sepupu lelaki... dan suami kepada ibu saudara kita... di tujukan utk muslimah aja, k... :))




Firman Allah yang bermaksud :

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya. " 
(Al-Nur : 31)



# grab ur HIJAB n cover ur aurah starting from this moment.... :))


hem, mcm yg korang semua baca, xdisebut langsung perihal sepupu ataupun suami kepada ibu saudara... so, diorg bukan mahram kita dan dibolehkan bg kita utk mengahwini mereka.... 


p/s : Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat." 
Hadith Riwayat Bukhari

~wassalam....

Tuesday, 8 January 2013

.: unForgEtabLe mEM0rY :.

Assalamualaikum.....

pada tanggal 8 JAN 2008..... acewaaahhhh... mcm nk karang novel sejarah pulak dia ekkk... thehehehe.... xde apa la... Achiik juz nk smbut birthday EVO ari ni... hehehe.. sbbnya, pada tarikh yg sama, 6 thun yg lalu, Achiik n first ahli EVO mendftrkan diri dlm dewan SAINA... hehehe...

n sejak itu, terbentuknya EVO dlm sejarah SAINA... EVO yg nakal.... yg xdgr ckp... yg keras kepala... yg berlagak otai... yg hanya tahu berseronok... yg di maki dan disumpah tetapi ttp stand together wt dunno ja... dan 'batch' terburuk maybe dlm sejarah SAINA....

arghh!!! ignore je suma tu... hampa xdak dlm golongan kami, apa hampa tau...? sembang ja lebih... dusshhh... emo la plak... huhu....

xkisah la apa org nk mention kat EVO tp batch EVOLUTION0812 ttp stand together... slg bantu antara satu sama lain... xmo gduh2, k... :))

so, EVOLUTIONIST....
da yg 5 thun... da yg 2 tahun bersama... tp wlubgaimana sekalipun, ada sesuatu yg mengikat kita...
wlu kita cuba utk menafikannya... we are still EVOLUTIONIST...
ala gduh2 manja tu biasa la... sgguh xnormal seseorg manusia kalau xberselisih faham dgn org di sekeliling nya, rite...??

lastly,
SELAMAT HARI ULANGTAHUN EVOLUTIONIST YG KE-6....
moga ALLAH sntiasa mempermudahkan hari-hari kita, insyaAllah.... :))

p/s : EVOLUTION0812 is nama batch Achiik kt sklh.. adat SBP, setiap batch ada nama yg tersendiri... >_<

# ni surat twrn... huk3... memori sgguh...!


~ wassalam....


Monday, 7 January 2013

.: Pr0moTinG e-N0veL :.

Assalamualaikum.....

owh, di petang yg indah ini, Achiik nk promote sikit... thehehe.... nk promote e-novel... hasil nukilan one of my besties... old besties... kwn masa elementery school dlu... 

dulu dia pnah hasilkan e-novel jgak... menarik giller citer dia sbb dia gbungkan aksi, animasi n sikit loving2 dlm tu... ala2 novel 'KEMBAR TERPILIH' yg prnah fofular suatu masa dahulu...

dan kali ni, my fren tu buat citer lg... genre cinta pulak... tp sikit complicated... xphm...? silakan lyn sndri, k... mkin baca from chpter to chpter, jln citernya mkin menarik.... so baca tu, jgn stop2, k... teruskan... smpai ke garisan penamat... eheh!

here, sila tekan SINI utk ke blog tersebut.... enjoy..... :))

credit utk IZWAN....

# memikirkan kesilapan lalu, menyesali dan bangun kembali melakukan perubahan... 

~wassalam....


Sunday, 6 January 2013

.: TetiBa :.

Assalamualaikum.... 

kita xpernah nak hargai kewujudan seseorang itu dalam hidup... dan hanya mampu menggeleng menyesal apabila insan itu telah pergi meninggalkan kita.....

bersyukurla dgn apa yg kita punya sekarang... mungkin kita fikir itu ini masih belum cukup tetapi percayalah, setiap yg terjadi, ada hikmahnya... ALLAH IS THE BEST PLANNER, rite...?

p/s: renung-renungkan...... :))


~wassalam....


.: vR00Ommm... Vro00MMmm... :.


Assalamualaikum…


Buat masa ni (masa Achiik tgh hupdate), Achiik dah merasa pegang stereng…. Hehehe… nk gtau jugak tu! Dh dua hari… ari first, dlm sklh memandu ja…. Pusing-pusing, belajar handle stereng, parking, u-turn tiga penjuru n last but not least, BUKIT!!! Oohh noo…!!!! Masa first bawak kt bukit tu, 3 kali try baru ok n smooth ja turun bukit… ahaks! Hahahaha… cuak weyh, but akhirnya, Alhamdulillah berjaya jugak…. Weeee… parking, NO PROBLEM.. hehehe… u-turn tu pun ok… hehehe… Cuma susah sikit nak handle ‘clutch’… dan akibatnya, enjin deret mati… aiyok!
Memang pas ni xcari dah kereta manual… auto maaa… hehehehe…


N masa second day, ckgu Achiik, ckgu Azhari bwk Achiik pegi jlnrya pulak… haiyokk…. Dh rasa mcm belajar matematik je dlm keta tu… ‘ok, skrg gear 2, lepas ni gear berapa..?’….. ‘gear 3 cikgu’… n so on… huhuhuhu… dlm hati, thn gelak aja la… hahahaha… tp ckgu Achiik tu mmg terbaik la… hbis lalu kat 3 jnis jln, Achiik kna berlatih lg kt parking suma tu… n kali ni, Achiik buat mslh pulak dkt u-turn tu… huhu… tp xdgr pun ckgu tu mrh… dia juz geleng2 n ajar bnda yg sepatutnya Achiik wt… dia fhm kot Achiik tgh gelabah… n masa plg sukar hari tu is BUKIT!!! Ish! Allergic betul la dgn bukit tu… enjin mati la, p lepas klac mendadak la, kereta turun balik la… mcm2… hahaha… segala mak nenek kuar dari mulut Achiik ni… yg ckgu tu, hnya mmpu tersenyum… ok, Achiiik bertuah dpt dia jd ckgu… xcpat melatah n sabar je dgn kerenah mak cik ni… cikgu siap mintak maaf lg klu Achiik mrh kt dia... ohho... Achiik rasa bersalah...! huhuhu… ckup je 2 jam, balik rumah n Achiik tgok tgn Achiik melecet sikit… ok, maybe sbb stereng tu yg jadi berat bila tekan klac… adoyaiii… berjnji dgn diri sndri, TAK MAU BELI KERETA MANUAL…! Uhuk… nsib bek keta ayh tu auto… fuhhhh… >_<


Well, lantak la nk fikir apa but Achiik excited nk share benda tu… uhuk! Dh dpt lessen L n kna tunggu sebulan baru blh test JPJ n after that (if lulus), I can have my own license…! Oooo yeah! Can’t wait for it…. J


Wonder kenapa Achiik just amik lesen kereta…? Hehehe… xpnah bwk moto, xpenah pegang moto dan xpenah tahu nak bawak moto…. Hehehe… kat rumah pun xde moto nak try2 bawak…. Dan…. Ada lagi satu rahsia tp dah nama rahsia kan, so sssyyyyhhhhhh…. >_<
Ha! Lagipun niat awal Achiik nak mengurangkan beban family…. Ye la, ayah Achiik dah xlarat nak bawak jauh padahal Achiik ni kalau boleh nak melancong satu Malaysia… so utk ringan kan beban, Achiik bljr drive…. I’m the driver now! Weee… lepas dpt lessen act… J
Ayah pun dah booking….. ‘lpas m***h dpt lesen, kita p pusing perlis dlu…. Padang besar ka, wang kelian ka, kita p situ dulu’…. Uhuk!

Btw, doakan Achiik dpt lalui semua ni sampai lulus…. Amin… huhuhuhu…. Dan semoga kereta yg Achiik bawak xmasuk longkang, langgar divider (dh pnah buat)  or what so ever la ekkk… huhuhuhu…..

#eh, macam ku kenal aja ini mobil... uhuk!!!

~chow…..