Thursday, 10 January 2013

.: BaTas AurAt :.

Assalamualaikum....

entry ni Achiik siapkan pada lewat mlm... kalau ikut jam lappy Achiik, skrg dah pukul 2.18 pagi... hehehe... masih berjaga dan segar bugar aja pada saat ini... hehehe...

tadi masa lepas solat Isya', Achiik terpikir pasal tajuk entry ni... hem.. mcm mna blh terfikir...? *biarlah rahsia*... :))

here, Achiik nk share sikit info.... tp batas pergaulan yg Achiik nk share adlh dgn sepupu lelaki... dan suami kepada ibu saudara kita... di tujukan utk muslimah aja, k... :))
Firman Allah yang bermaksud :

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya. " 
(Al-Nur : 31)# grab ur HIJAB n cover ur aurah starting from this moment.... :))


hem, mcm yg korang semua baca, xdisebut langsung perihal sepupu ataupun suami kepada ibu saudara... so, diorg bukan mahram kita dan dibolehkan bg kita utk mengahwini mereka.... 


p/s : Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat." 
Hadith Riwayat Bukhari

~wassalam....

No comments:

Post a Comment