Thursday, 21 February 2013

.: JusT sHariNG mY th0uGhT :.

Assalamualaikum....

apo khabor org kampung...?? hehehe... jgn slh fhm, k... Achiik anak jati Kedah.. tpi mlm nie tetiba plak nak mempraktikkan pelat org nogori... hehe.. xslhkan... :))

sbnrya, dh 2-3 hari Achiik tggalkan blog ini... hehe.. bukan sengaja, tapi otak ni dh kering nak memikirkan idea2 bernas yg nak disalurkan dlm blog ini agar dpt memberi pengajaran kpd yg membaca dan yg mengikutinya, insyaAllah... :))

hehehe... malam ni Achiik nak share something.. nk share ttg satu topik yg poning Achiik nak pikirkan tjuk nya... wak luuu... cm susah sgt je... ntah apa2.. >.<"

okok...here Achiik nk ckp ni... ttg amal ibadat kita nie... pgi2 buta td, Achiik ada terbaca satu entri by bloggie Angel Pakai Gucci... hehe... mau tau tjuk ke atau siapa sebenarnya pemilik blog tersebut, sila la merajinkan diri anda utk pergi ke link yg ditempekkan di atas... :))

btw, Achiik petik sikit apa yg blogger nie kata... about paksaan sebelum memulakan kebaikan... Achiik tertarik bila Inche Gabbana nie menyebutkan ttg kisah Rasulullah s.a.w... tatkala Baginda mula2 mendapat wahyu di Gua Hira'... sungguh Achiik xterfikir bahawa pelukan Jibril a.s itu sebenarnya paksaan buat Rasulullah utk membaca surah al-'Alaq.... nah! sudah berkali2 kita mendgr dan membaca kisah ini... tp mungkin bru skrg kita memahami maksud sbnr pelukan itu...

ok, Achiik huraikan sedikit... pd pendapat Achiik, paksaan itu perlu sgt2 tika kita nak memulakan atau berhijrah ke arah sesuatu yg lebih baik... xingtkah kita masa mula2 bljr solat dlu...?? Achiik ingt lg, kna kejar satu rumah dgn rotan... xsolat, xblh keluar main... tp Achiik degil..! kna rembat dgn rotan pun, still degil... well, kepala batu granit la katakan... ahaks...! :))

dan Achiik akui, banyak kali Achiik tinggal solat fardhu... bukan alasan kukuh pun.. malas..! nah!! mmg nk kasi pelempang betul budak ni!! tp Achiik tekad.. usaha.. mcm mana susah pun, paksakan diri.. dan Alhamdulillah, skrg Achiik mengejar solat di awal waktu pula....

sahabat... kakak2... abg2.. adik2...
nie suma Achiik kongsi utk kebaikan kita bersama... bukankah Rasulullah s.a.w pernah berpesan, "Sampaikanlah ilmu ku wlu hanya sepotong ayat.." *betulkan klu Achiik silap...*  :))

insyaAllah, tiada yg mustahil dlm hidup kita selagi kita berpegang teguh kepada ajaran Islam.. selagi kita percayakan kuasa Allah... :))

Berubahlah selagi ada masa ini... berebutlah menggapai redha dan rahmat Allah... masih belum terlambat... :))


>_<


p/s : tlg betulkan apa yg Achiik silap... thanx... :))

~ wassalam...


Thursday, 14 February 2013

.: 14022013 :.

Assalamualaikum....

hari nie bebudak PLKN dh kembali ke kem diorang... so do my beloved frens... uhuk3...
semggu diorg dpt cuti sempena CNY & today diorg dh blik...
rasa mcm cpat gila masa berlalu..
even kita bertiga pun xsempat jumpa masa CNY nie... huhu..
Nelly xblh keluar sbb da hal...
Miera pulak, dia dh keluar cuma time kitaorg xset btul2.. dia pegi Amanjaya Mall pagi while Achiik pegi sana ptg.. huhu...




dan pagi tadi bila bukak ja mata, Achiik dpt 2 SMS.. from both of them...
mula2 pelik jugak.. awat depa ni text Achiik pagi2 cmnie..? xpenah2...
then baru teringt yg ari nie diorg blik ke Langkawi... huaaaa... sebak weyh..!!!!

first SMS.. i got from NABILA ALIYA a.k.a Nelly..................

woi. s0ry bru blas syg.aku tmpg nab.mira ngn mila naik ngn bs.dlm pkui 9 mcm tu, kami bertolak dari sp.

second SMS... from AMIRAH MAHFUZAH a.k.a Miera...............

Salam ram, aq dh da dlm bs nk g al0q staq da nie..ang t.cre k, nty aq blie choclte kt ang klau smpat...


wuuuuuu.. xmau coklat ka pa.. nk ampa dua sihat2 dan ok ja dok sana... huhuhuhu....
miss them already...!!!!
xpa, sebulan lg n we will be together.. insyaAllah... >_<

# Miera, Achiik & Nelly.... >_<


btw, nie last text wif them td b4 diorg arrived Langkawi....

love you sweetie! take care tau sayang.takmau nakai2 tau. hehe.......


wordless..... :'(


~ wassalam....


Saturday, 9 February 2013

.: Lagi dRamA aDapTasi :.

Assalamualaikum....

Achiik buat post ni atas permintaan my besties... seorang yang kaki novel & sgt2 update ttg drama2 or filem2 melayu terbaru... *tepuk sikit* ok, mintak kaki..!!

hahaha... dia nk Achiik buat post ttg satu lagi novel femes yg akan keluar ke layar tv...
kali ni, msti korg tahu sgt2 novel ni...
sebab best-seller kot...! dh la penulis dia pun mmg femes yg amat dan sekarang ni dh ada syarikat publisher atas nama sendiri....
siapakah dia..? jeng...jeng...jeng...

CINTA KAU DAN AKU - SITI ROSMIZAH...

# cover utk novel tu... :))


hehehe... konon surprise la ekkk... ok!
hem, drama ini akan ganti drama TRILOGI CINTA 2 yang tinggal episod terakhir Khamis minggu depan...
pelakon-pelakon yang dibariskan utk drama terbaru ini adalah Fizz Fairuz (Farish), Sara Ali (Farisha) dan ramai lagi....

# nie lbih krg poster utk drama tu la...


# one of the scene la dlm drama nie..


Achiik copy-paste sinopsis novel ni, k... nk review pun, Achiik dh ingat2 lupa... 2-3 thun lpas dh baca... jnuh nk ingt satu2 plot... :))

Mampukah seorang tomboi menerima cinta lelaki yang juga bosnya.
"Apa jadi driver? Hei Risya, dah tak ada jawatan lain ke kat tempat kerja Milah tu sampaikan jawatan driver pun kau terima? Dah-dah, balik kampung aje. Tolong mak kat warung lagi bagus. Apa, kau ingat, kau tu jantan ke. Nak jadi driver", marah Mak Timah.
"Kalau saya katakan saya tak kisah untuk memperisterikan awak? Dan saya juga sebenarnya sudah mula menyukai awak, adakah awak akan berubah fikiran dan menerima saya?" soal Farish Hakimi dengan wajah serius.
"Sayang, dari hati yang tulus abang nak beritahu sayang yang abang sungguh bahagia dapat menjadi suami sayang. Abang harap, Risya boleh terima abang dalam hidup Risya. Percayalah, abang ikhlas mengambil Risya sebagai isteri abang."

Sebaik sahaja kaki Farish Hakimi hendak melangkah masuk ke balai berlepas, dia dikejutkan dengan suara yang amat dikenalinya. Suara yang sememangnya amat disayangi, suara yang menyebabkan dia ketawa, suara yang menjadikan hidupnya ceria, suara yang sentiasa berbisik manja di telinganya. Tidak, dia tidak perlu untuk mendengar suara itu lagi. Bukankah suara itu yang telah merobek hatinya? Bukankah suara itu yang telah meragut kepercayaannya?


well, slmt menonton drama ini yg ditayangkan di TV1 pada hari khamis & jumaat... start tyg, jumaat mggu dpn, insyaAllah... :))

p/s : gmbr tu, kredit utk www.budiey.com...
~ wassalam...


Thursday, 7 February 2013

.: 07022013 :.

Assalamualaikum.....

hari ni, Khamis, 7 Feb 2013....
budak asrama suma pakat balik... utk ngeri2 tertntu ja, k....
termasuk la bebudak PLKN tertntu....
dan my beloved frens pun blik... weeeeeeee.... 
miss them damnly much...!!!

hari ni gak, Achiik feel so hepi2 sgt amat...
ok, ayat dh mmh xbtul amat sgt gila... bhahahaha
sbbnya, semlm pihak J.V Cergas kol my mum...
my license dh siap... weeee... rasa cm awal sbb ari Selasa test JPJ.. n esok tu, lesen P dh siap...
hemmmmm... apa pun, syukur....
finnally blh bwk keta sndri... :))


# ok, sila ignore muka tembam tu... gmbar ni masa tgh 'sng hati' nk SPM... >_<


enough wif citer lesen...
ari ni jgak, Achiik manage nk beli my fveret novel...
pnat kot kmpul duit nk beli nvel tu... hehehehe...
dan bila dh ckup, cpt2 pi beli...
nk thu novel apa...?
of coz la nvel writer kgmaran Achiik, Kak Melur Jelita....
weeeeeeeeeeeeeeee.....


# RM 39.00  :))

ok la... nk blah g dinner dlu...
and also, waiting for my frens to text me... uhuk3....


:'(

~ wassalam....


Tuesday, 5 February 2013

.: 05022013 :.

Assalamualaikum...

macam yang Achiik asyik duk wat kecoh2 a.k.a capap or what other things la yg org lain dok mengkritik itu, Achiik gonna attend test JPJ...
hehehe...
panjang pulak description tu.... abaikan ok!

yarh, Achiik pergi test JPJ utk lesen kelas D a.k.a lesen kereta...
pkul 8.15 pagi dh terpacak kt situ pdhal masa jnji pkul 8.30 pg....
entah apa, mybe ALLAH nk duga, Achiik sorg ja calon yg lupa bwk skali I.C masa nk start dftr tu...
huaaaa.... nsib I.C dok kt my mom je... cuz dia pegang handbag Achiik... klu x........ phewwwww... ><"

then, masa buat bukit, Achiik LULUS... wow! cm xcaya sgt2...
tp tu pun, after second try la...
first try, xsmpai line kuning tu...
second, ALHAMDULILLAH.... 
dan masa nk turun bukit tu, mmg ALLAH tlg sgt2... cuz meter kt kereta tu dh xbrapa betul...
should pedal minyak tekan smpai 4 but then, meter tu already tnjuk even masa tu Achiik xtekan lg pedal minyak...
ALLAH tlg Achiik... kasi Achiik yakin dh cukup tekan minyak n 'pedo' klac... bru tekan handbrek...
dan ALHAMDULILLAH skali lg, kereta tu turun dgn jayanya... yihaaaa....!!

Achiik perasan la ckgu Achiik dok geleng masa failed first try tu... >_<

parking, 3-penjuru n jlnrya............
ALHAMDULILLAH cuz b4 this, mmg Achiik blh buat...

so, AKHIRNYA....
tnpa Achiik duga yg blh lulus test tu... without ulang2 bagai....
skrg cuma tggu nk pergi amik lesen P ja...
Ayah, jgn marah ekk if pasnie kereta asyik kna kidnap... >_<

# yarh, i'm alone ja masa test td... dan ALLAH who makes me calm n gives me spirit nk hdpi test yg amat men'cuak'kan td tu... :))

~wassalam....


Monday, 4 February 2013

.: Tak LamA LAgi dAh :.

Assalamualaikum.....

Tak lama lagi dah...
dan Achiik can drive on my own atas jalan tar... bhahahaha...

Esok, my last class... sejam yg terakhir bawak keta main2 & suka2... hehehe...
tu klas utk ulangkaji blik pelajaran slama 10 jam memandu yg ditutorial oleh ckgu Azhari... :))

Then, lusa, 5 Feb will be my red letter day...
test JPJ dowh...! huhuhu
dgr byk citer from kwn2... ada yg lulus n ada yg gagal...
yg lulus tu, korg mmg ohsem...!
yg gagal, xpe, cuba lg.. skali gagal not means selamanya gagal...
acewahhh...! pndai pulokkss nk kasi nasihat pdhal dok seram sejuk ni....

dear lesen P,
come to mama, k... huhu...
moga dipermudahkan ALLAH...
dan mcm selalu,
Achiik mohon moga ALLAH pnjamkan sedikit keberanian dan kekuatan nk handle kereta nnti...
AMIN................

# hohoho... da sikit rupa cm Achiik masa drive... bhahaha


~ wassalam....