Thursday, 21 February 2013

.: JusT sHariNG mY th0uGhT :.

Assalamualaikum....

apo khabor org kampung...?? hehehe... jgn slh fhm, k... Achiik anak jati Kedah.. tpi mlm nie tetiba plak nak mempraktikkan pelat org nogori... hehe.. xslhkan... :))

sbnrya, dh 2-3 hari Achiik tggalkan blog ini... hehe.. bukan sengaja, tapi otak ni dh kering nak memikirkan idea2 bernas yg nak disalurkan dlm blog ini agar dpt memberi pengajaran kpd yg membaca dan yg mengikutinya, insyaAllah... :))

hehehe... malam ni Achiik nak share something.. nk share ttg satu topik yg poning Achiik nak pikirkan tjuk nya... wak luuu... cm susah sgt je... ntah apa2.. >.<"

okok...here Achiik nk ckp ni... ttg amal ibadat kita nie... pgi2 buta td, Achiik ada terbaca satu entri by bloggie Angel Pakai Gucci... hehe... mau tau tjuk ke atau siapa sebenarnya pemilik blog tersebut, sila la merajinkan diri anda utk pergi ke link yg ditempekkan di atas... :))

btw, Achiik petik sikit apa yg blogger nie kata... about paksaan sebelum memulakan kebaikan... Achiik tertarik bila Inche Gabbana nie menyebutkan ttg kisah Rasulullah s.a.w... tatkala Baginda mula2 mendapat wahyu di Gua Hira'... sungguh Achiik xterfikir bahawa pelukan Jibril a.s itu sebenarnya paksaan buat Rasulullah utk membaca surah al-'Alaq.... nah! sudah berkali2 kita mendgr dan membaca kisah ini... tp mungkin bru skrg kita memahami maksud sbnr pelukan itu...

ok, Achiik huraikan sedikit... pd pendapat Achiik, paksaan itu perlu sgt2 tika kita nak memulakan atau berhijrah ke arah sesuatu yg lebih baik... xingtkah kita masa mula2 bljr solat dlu...?? Achiik ingt lg, kna kejar satu rumah dgn rotan... xsolat, xblh keluar main... tp Achiik degil..! kna rembat dgn rotan pun, still degil... well, kepala batu granit la katakan... ahaks...! :))

dan Achiik akui, banyak kali Achiik tinggal solat fardhu... bukan alasan kukuh pun.. malas..! nah!! mmg nk kasi pelempang betul budak ni!! tp Achiik tekad.. usaha.. mcm mana susah pun, paksakan diri.. dan Alhamdulillah, skrg Achiik mengejar solat di awal waktu pula....

sahabat... kakak2... abg2.. adik2...
nie suma Achiik kongsi utk kebaikan kita bersama... bukankah Rasulullah s.a.w pernah berpesan, "Sampaikanlah ilmu ku wlu hanya sepotong ayat.." *betulkan klu Achiik silap...*  :))

insyaAllah, tiada yg mustahil dlm hidup kita selagi kita berpegang teguh kepada ajaran Islam.. selagi kita percayakan kuasa Allah... :))

Berubahlah selagi ada masa ini... berebutlah menggapai redha dan rahmat Allah... masih belum terlambat... :))


>_<


p/s : tlg betulkan apa yg Achiik silap... thanx... :))

~ wassalam...


No comments:

Post a Comment