Wednesday, 24 December 2014

.: Selamat Pagi... :.

Assalamualaikum....

good morning evelibadi..!!! selamat pagi.... bangun2..! p masak sarapan.. Achiik lapaq.. hahahaha...
well, pagi ni xsambung tido macam selalu lepas subuh... haha.. azam menggunung nak study... konon... padahal, sempat lagi basuh baju, makan bubur segera + nescafe(mabeleshh...!), insta-ing, stalk-ing and last but not least, blog-ing..!!! yeahhh...! note still xberubah page dari tadi...

so pagi ni start semangat lepas balik haritu... semangat tapi hampeh.. tengok jiran-jiran bilik semua pakat gelap ja... husnuzon.. mungkin depa berjaga sepanjang malam.. bukan macam hang, tgok movie.. sempat lagi semalam layan Harry Potter sebelum tidoq.. hehehe... ampun dehhh....

japgi kena pi school.. ambik paper test... ohhhh, nak nangis nak p ambik pun... result tahap nyawa-nyawa kambing... mohon xjmpa lecturer.. sedih sebab xperform... tapi programming kot.. huhuhu.. macam kena kejutan budaya bila mai sini, dah lain banyak sgt drp matrik dulu... ok, jgn merungut sgt..! tapi kan, tabik dgn certain budak Chinese... depa masuk sini asal dri STPM... xambik pun subjek programming ni.. mai sini baru tau macam mana rupa coding... tapi depa lebih perform drp budak2 matrik yg konon terror ini sbb ada basic... nampak tak..?! depa rajin...!! yaarhh... itu fakta.. n also, they love to explore...

hg suka explore apa Achiik..? yarhhh.. explore instashop.. pastu assignment buat last minit.. test pun study last minit... then expect nk dpt result gempak..?! mimpi...! hmmmm....

hahahha... derek kalau buat entry, kutuk diri sendiri... maaf.. xtau nk dgr sapa beletiaq lagi.. kalau kat rumah, ada mak ayah bagi motivasi smpi berejam... hahaha.. tu xmasuk tazkirah subuh & maghrib lagi.. kat sini..? beletiaq kt diri sendiri pun ok kot...

ok, nak sambung study Computer Organisation... nak pi bedah komputer sat... makan semua dah habis... jom2 study..!!!

~ wassalam.....


Monday, 8 December 2014

.: Entry Mohon Jangan Muntah :.

Assalamualaikum...


Month of examination.. DECEMBER.. Tapi final Achiik start 29 Dec ni.. Aci laaa naaa... Hahaha... 6 papers... 6 days... 29/12-12/1/2014... Hamikkkk kau..! Banyak sangat subjek ambik untuk sem ni.. Haha... Hadap la yerr... Tapi apa pun, Alhamdulillah antara setiap paper tu ada jugak gap 2-3 hari.. Sempat nak buat perangai last minit hang tu, Achiik...

Apa pun, this is my first war in USM.. May Allah ease.. Cuak.. This subject used to be my favourite subject back then in KMP... Plisssssss... Do the best, Achiik... Mohon sedar diri.. Hahaha...

But until now, preparation still below 10%.. Hahaha... Still focussing on my assignments... Semua 3 assignment yg kna submit before final.. Uuuuuuu.... CO+Programming+Prolog... Mohon siapkan cepat...

Di sebalik kesibukan diri nk hadap mcm2 ni, sempat lagi hati main-main... Main-main rindu.. Main-main sakit.. Aisshhh... Sah dh hg ada penyakit hati ni... Mohon p Pusat Sejahtera dgn segera... Yaaaaaa... Tapi apa guna, pengubat dia entah di mana.. Entah masih hidup atau telah tiada... Entah... Miss him.. I do... But, does he know..? Nk gtau..? That’s really not me..!!! Men kirim dlm doa ja mampu.. Moga sampai...

Achiik pun dah tak suka ‘hubungan-hubungan’ ni.. Rimas... Serik.. Penat.. Focussing dekat future, study, mak ayah, famili, future ‘imam’... That’s all... Bukan masa nak jimba cinta monyet beruk kera dan sama waktu dgnnya lagi.. Time to be serious.. In every relationship.. Termasukla friendship skali pun.. Or maybe about love... Serahkan semua pada Allah... Bila masanya tiba, insyaAllah...

Jodoh itu amanah... Bila dah sampai masa kita mampu untuk carry amanah tu, Allah akan hadirkan ‘dia’... Put 200% of trust dekat ALLAH.. Ok.?

Done with that part...

I miss my familia... My mom n dad especially... Padahal baru ja mai dari rumah ni... Tapi dah rindu.. Dah merengek dekat fon.. Oh maiiii.. Pliss accept the fact yg Achiik mmg anak manja, suka merap mak ayah... Hahahaha... Dh 19 going-to 20 pun perangai macam baru umoq 4 tahun... Hahaha... Ehhh, biaqla.. My mom n dad kot.. Halal...~~

Puas hati balik kali ni.. Boleh makan semua yang masuk wishlist.. Hahaha.. Seminggu sebelum balik mmg dh list siap-siap apa nak makan.. Siap extend cuti lagi semata-mata nak makan semua... Tadi petang masa siap-siap baru perasan, “Awat seluaq aku makin ketat..??!!!”... Mohon sedaq diri hang tu makan berpinggan-pinggan nasi, makaroni, spagetti, tomyam, ayam bakaq... Uishhh.. Mohon sedaq diri hang habiskan semua dalam masa 2 hari.. Mohon sedaq... Hahahaha... Oppppssss... Kantoi la.. Tapi apa boleh buat, kalau dah nama ayaq tgn mak tu, mmg thorbaik... Forever thorbaik la...!!!

Lagi nak meraban apa..? Hampa bukan baca.. Tau entry Achiik tak best dak.. Banyak membebel ja.. Ok... Mohon close tab hampa sekarang.. Achiik tak dak mood nak layan selera hampa.. Hahaha... Nak jadi selpish sikit...

Ok, gonna end my babling right now... Wishing all the best utk semua yg rasa hampa nak finals tu... Do the best beat the rest...

~wassalam...

Sunday, 2 November 2014

.: Ayah.. Mak... :.

Assalamualaikum...

heyya readers.. apa khabo...??!
Achiik tengah stress ni.. esok exam tp nk study tu still xdak mood... huhuhu... study 5 minit, twitter smpai 10 minit.. ish ishhh... apa ni...!!!

somehow, teringat my parents kat rumah... waaaa... cheq rasa macam nak balik rumah... Bosan tak tau nak buat apa hujung minggu nie... heeee... ada byk ja aktiviti USM buat tp Achiik yg malas nak join... ok, sendiri cari bosan..!

hmmm, sapa kata ANAK TUNGGAL ni hanya tau pampered, kuat memberontak, manja, perengus, selfish, dan apa-apa ja la... kalau pampered tu, Achiik ngaku gak la.. my parents mmg pampered cukup-cukup... sebab risau, anak depa sorang ni ja... Achiik la racun... Achiik la madu... Achiik la hempedu... but somehow, Achiik sedar yang tanggungjawab Achiik ni besar sgt... 
Kalau anak sulung, dia ada adik-adik yang boleh laksanakan impian mak ayah dia.. even anak bongsu pun, at least abg-abg or kakak-kakak dia ada yang dh membanggakan mak ayah dia...
But Achiik, there only me myself... sandaran mak ayah nak tengok Achiik berjaya... kalau Achiik berjaya, tu dah cukup puas for my parents.. tapi kalau tak... ALLAH... 
Cukupla sekali Achiik tengok tampang kecewa my parents masa result SPM dulu.. that would be the first and last time for me utk tgok wajah kesayangan berdua tu sedih, kecewa macam tu... 
i promise, insyaAllah...

ingat lagi kata-kata ayah bila Achiik sentuh pasal kahwin... (sorry, Achiik masa tu eksaited sikit part ni.. tapi dulu ja..) muka ayah berubah sikit then ayah kata, "Ayah tak kisah part tu.. kalau dah jodoh, ayah terima.. tapi kalau boleh, bagi berjaya dulu.. bagi ayah dengan mak rasa berbaloi pengorbanan.. bagi ayah dgn mak bahagia dulu sebelum Allah jemput kami..."

Allah.. Allah.. 
sebak Achiik menaip ni... bila ingat apa ayah pesan.. 
4 tahun Achiik dekat sini... fighting sungguh-sungguh.. 
harap sangat ayah dgn mak sempat tengok Achiik genggam skroll degree nanti.. Achiik nak sangat dalam foto Achiik pakai jubah tu ada both of them...
Allah.. hamba-Mu mengharap sangat... 

~wassalam...


Saturday, 1 November 2014

.: Cooper-K :.

Assalamualaikum...

holla hallo...
a hectic week I guest... hahaha... sangat hectic dengan test, assignment... wuuuu... ini baru permulaan, Achiik tau.. first year first sem baru.. nanti ko masuk second year, third year nanti.. heeeeheeeeheeee...

tapi apa pun dalam 'hectic week' tu, sempat jugak Achiik habiskan novel yang dah lama ada kat pasaran.. Achiik ja yang slow sikit baru beli & baru baca...


here it is, Cooper-K karya RodieR...

First time since masuk USM ni Achiik berjaya habiskan novel dalam masa seminggu.. dah baca 3 novel, paling lama sebulan Achiik baca.. weheeee.. busy kan...

ok, back to this novel... mula-mula baca, there is something yang tarik mata Achiik ni dari stop baca.. rasa ingin tahu punya pasal... ayat-ayat, bicara dua insan ni mmg buat Achiik tertarik nak teruskan baca...

first scene novel ni bila Cooper first met Mia depan library.. masa tu mulut Mia ni mmg 'capui' la org utara kata.. maki mcm2.. keluar mcm2.. sebabkan brg dia jatuh & dia tgh kalut nak p solat Asar yang dh di hujung tanduk tu... somehow, Cooper dgr & menegur & bergaduh & mengkritik & menuduh & cari pasal dgn si Mia ni.. byk betul 'dan' dia.. heeee... then, kat situ la permulaan perkenalan antara Cooper & Amilia Aisya...

The writer really make me thinking... kalau dah jodoh tu, xkan kemana... walau ada yg hilang ingatan, walau terpisah bertahun-tahun.. walau ke hujung dunia sekalipun, xkan ke mana kalau dah jodoh... really..!! the writer bukak mata Achiik luas-luas about jodoh.. tak semestinya yang selalu ada depan mata tu jodoh kita.. maybe someone else.. yang ada kat hujung dunia tu.. siapa tahu, kan..??

Second reason, Achiik tertarik bila pikir-pikir balik, ada hikmah kenapa Mia & Cooper terpisah.. (Nak tahu mcm mana depa 'ter'pisah, sila dptkan novel ni k... heeee..) Instead of dok jumpa saban hari, study sekali, xka depa ni terdedah dengan zina, maksiat.. dalam diam tanpa depa sedari.. so one day, because of 2 letters, depa 'ter'pisah'... then depa jmpa balik 5 years lpas tu.. dannnnn.... somehow, mereka bakal diikat oleh hubungan yang halal.. well, 5 years tu mmg berbaloi la kan... Allah jauhkan mereka dari melakukan perkara terlarang sebaliknya pertemukan mereka dan permudahkan jalan mereka ke arah hubungan yg halal..
Allah....

Last but not least, siapa Mia, Khair, Cooper, Udin, Jiha, Nif-cut ea...? baca la ea.. macam ilmu ada dalam naskhah ni... yang baik jadikan teladan, yang buruk, jadikan sempadan k...?
tahniah RodieR sebab hasilkan naskhah yang bermakna macam ni.. may Allah bless... =D

Nak tau full version, the real story of this novel, Achiik really2 suggest readers sekalian p la beli novel ni... tak mahal mana pun, RM23.00 ja... klu beli on9 dekat Jemari Seni pun ok.. lg murah, lagi sonang.. heeeee... 

ok, that's all review Achiik utk novel nie... nak chow dulu ok... 2 test lg menunggu, 2 lg assignment dok nangis2 nak Achiik siapkan... doakan Achiik in my test ni k... mucccho LOVE...!!

p/s: sori Achiik xreview sgt jln cerita.. saja nak bagi suspen.. nak suruh hampa beli & baca sendiri.. baru best..! heeee

~wassalam....


Thursday, 23 October 2014

.: Biar :.

Assalamualaikum...

apa habaq orang kampung..?? ok... Achiik tau bog ni xda readers... hahahaha... sekarang bukan lagi zaman kegemilangan blog2 ni... ok... xpa... ada Achiik kisah...?! heeee... nak jugak post entry baru kat sini...

Bila org suggest Achiik lagu baru atau yang best, Achiik suka cari mv dia.. Official mv... tapi sekarang, Achiik lebih suka cari versi akustik.. tak tau kenapa, rasa macam lagi best lagu tu kalau kita dengar the real voice of the singer.. that's why Achiik suka layan akustika Hotfm.. hahaha.. ada ja video-video tu semua dekat channel Hotfm...

video


suka dgr real voice of Tomok, Yana, Izzue... dan semua sekali lagi... terutama Dato Siti... but, Achiik lagi prefer, sgt2 suka dgr lagu Biar... by Hani & Zue.. Achiik ada upload video tu dekat atas.. rajin-rajinkanlah diri anda untuk menekan butang play ok..??

Reason kenapa Achiik suka lagu ni...? hmmm...

"tanpa ku sedari kau yang tertinggal di hati
tiada ku menduga rasa ini kan hadir
maafkanlah aku..."

"berikanlah ku peluang..
tuk jadi yg terbaik untukmu...
takkan aku kecundang...
selagi kau bukan milikku..."

"biar..biar..biar...
aku menunggu
sampai habis nanti.. semua hayat ku..
biar..biar..biar...
aku tertunggu...
cinta tulus ikhlas.. dari hatimu.."


it's potray me.. my feelings.. right now.. muahahaha... gitu deh.. potray sangat... 
hmmm... entah la.. the time will come.. soon.. but i don't really know, when... hahaha... sabar Achiik... sabar... 
tak semua yang kita nak, kita akan dapat.. Allah tahu yang terbaik.. lambat atau cepat ja sekarang ni.. but if cepat, are you ready enough to walk through it..?
been thinking of it a few months ni.. jiwa kata mahu tapi apakan daya, masanya belum tiba.. Achiik pun sedar diri Achiik belum sempurna.. belum cukup kuat.. iman belum cukup kental... 'calon'nya juga ku belum punya... hahahahaha...

ku biarkan tergantung di situ persoalan ini...

~wassalam....


Wednesday, 22 October 2014

.: masak MAKAN masak MAKAN :.

Assalamualaikum....

holla hallo... 
hari ke-6 dekat rumah sejak Jumaat hari tu.. well spend sangat hari-hari bila balik rumah ni.. internet baik punya speed, katil empuk punya bantal, makanan sedap punya... pergh... oleh itu, Achiik dah sangat tersasar daripada "plan".. hehehehe... buku tak sentuh, assignment tak dijenguk, beg kat sana-sini... ohhh, tu mmg Achiik kalau balik rumah...

jadi kerja tetiap hari tengok movie, keluar cuci mata exercise kaki... dannnn... belajar masak...? really Achiik belajar masak... aah, dalam mimpi... hahahaha... takla.. serious ni.. belajar masak... 

tapi macam sesetengah org tau la, Achiik prefer masak kek, pastry or simple2 punya biskut... love to try benda simple tp yummy sgt... hehehe... kalau bab masak kari, masak lemak tu tunggu sat naaaa... tomyam boleh gagah lagi tp bila mai hat kena tuang santan la, reneh itu ini, tunggu sat bila cheq rajen... cheq ni nama ja keturunan mami sipi-sipi tapi allergic dengan kari ni.. tak tau la knapa.. tp mai bab tomyam, somtam, nasi kerabu atau apa-apa saja makanan pantai timur, thai sana... memang Achiik paling laju... heeee... anak manja ayah kan.. heeee...

ok balik kepada memasak tadi, hmmmm.... tak tau kenapa liat sangat.. dulu lepas spm semangat sat nak belajaq... lepas matrik mmg tak sempat la nak belajar masak, seminggu cuti sehari ja... sekarang...?? errr... somehow my aunt dari Pattani dok keja suruh aku belajaq masak.. then raya baru ni, my cousin plak pesan suruh belajaq masak.. haiyyaaa... 
tak di nafi, kalau dekat Pattani, anak-anak dara dah terror masak sejak umur 12 lagi.. Achiik yang dah 19 ni..? gagah la kalau sayur campur, ikan ayam goreng, mee goreng or apa2 yang simple ni.. mai gulai,cheq garu kepala then mintak tolong uncle Google.. bulih...?

kan Achiik dah banyak omel kat sini... 
sekarang masa untuk kumpul semua resepi yang ada.. nanti sikit-sikit Achiik try satu-satu semua resepi tu.. deal...?

nasibla 'inche' nanti... saya memang suka makan... suka try makanan baru... suka search tpt2 makan... tapi kureng bab masak...
harap anda boleh terima... ahahaha...

~wassalam...


Wednesday, 15 October 2014

.: Azam Midsem :.

Assalamualaikum....


holla... ehhhh... kerap plak rasanya menghupdate blog ni... bosan ok bosan... bukan sebab tak dak kerja nak buat tapi sebab tak tau nak buat apa... semangat semua rasanya dah selamat sampai rumah... jasad ja ada ni.. roh semua dah selamat sampai... Ya Allah.. dah masuk 7 tahun dah kot stay asrama tp still tak boleh hilang homesick tu.. haii laaaa... dengar balik rumah ja automatik menggedik terus... hahaha... tapi Alhamdulillah tak macam form 1 dulu.. sampai nangeh2 haaaa....

hohoho.... cuti seminggu nak buat apa eaa...? 
dah plan nak lepak dengan Nelly... tu aktiviti wajib ok.. banyak sangat sangat sangatttttttttt nak cerita nak gosip dengan mak cik tu...
lepas tu, nak lepak dengan geng2 evo...!!!! buat rombongan che Kiah p kenduri kat rumah Atiqah Mat Nasir... heeeee... part plan tu mmg Achiik xsabaq sangat... rindu bangetttt dengan manusia-manusia itu....

selain itu, spend masa study ok... hujung bukan Okt ni ada test.. penting howkeyyy... 

di samping itu, wajiblah meluangkan masa dan perut anda memakan dan menikmati masakan my mom.. ohhh marbeles... tersedap ever lepas masakan my nenek... hahahaha... tapi still yang tersedap ok.. haihhh... bila la anak dia ni nak mewarisi bakat memasak ni... bakat memakan dah sentiasa ada sejak azali...

still tak boleh lupa kesedapan my nenek punya masakan... ohh rindunya Ya Allah.. bila tok nak balik jumpa kami semua... hmmmm.... rindu macam-macam.. raya pun suram ja tanpa tok.. hmmm....

Achiik ni kalau cakap pasai makan, makanan dan lauk serta food, memang berjela la jawabnya... tengok tuan badan saja dah la... tembun kiut miut tembam tomeyh aja... pergh gitu... hahaha... sabo je la.. tuan badan ni mmg kaki perasan pun... hehhhhh....

panjang puloks post kali ni... howkey, nak sambung buat tuto yang dari tadi tak berganjak dari angka 1.. hikss... Achiik Achiik... bila hg nak berubah ni...? tadi konon-konon dah dapat inspirasi nak work hard drp Dr Sukumar... tak sampai 24 jam, dah hampeh... gitu kau nyah... opssss....

okok... chow dulu...!! 

~ wassalam.....


Thursday, 9 October 2014

.: oooooOooooo :.

Assalamualaikum.....

Rajin pulak rasanya Achiik menghupdate sejak dua menjak ni... teringat masa lalu... dalam sehari tu mampu untuk post sampai 4 ke 5 entry sehari... hahahaha... tapi tu dulu zaman tak dak kerja nak buat... update pun benda ntah apa-apa...

sebenarnya Achiik nak update pasai novel.. the latest novel yang Achiik beli tp dah lama ada di pasaran... tapi nanti la.. sebijik novel yang sebelum ni Achiik mampu habiskan dalam masa tak sampai sehari, sekarang ni dah ambil masa berminggu-minggu...

sedarlah Achiik, hang tu makin sibuk... tetiap malam bukak lappy.. jadi stalker... ehhh, bukan-bukan... dok cari bahan untuk assignment la... hahaha... ok, mereben satt...

Achiik nak share sikit ni.. Semalam around pukul 12.30++ tgh mlm camtu, bergema satu blok M02 ni loceng kecemasan... masa tu Achiik & roommate dh selamat di alam mimpi... terjaga.. tapi boleh kami dua org dok buat blurrr... sampai la Jiha (my roommate) tegur, "ehh, tu bunyi loceng apa..?"...

then baru Achiik wake up dan jenguk ke bawah... kat bawah tu dah riuh kemain... yg kami boleh blurr lagi... al maklum la, dok tingkat 7.. tinggi sangat so ketinggalan sikit... lepas siap ala kadar, tutup apa yg patut, kami pun turun buat relaks.. ishh, kalau betul2 kecemasan tu, mmg dah arwah pa kami dua... heeeeee...

Fire drill tgh malam tu buat Achiik terpikir, mmg kena buat tgh2 malam buta ka...? dulu masa kat matrik pun macam tu.. tp yg tu lg dasyat, siap dok tunjuk apa nk buat klu jadi kebakaran... tgh2 malam weyh... esok tu kelas... dan kebetulan pagi tadi kelas Achiik start pukul 9 pg.. haaa... ni nak membebel ni... hahaha... ok, think positive Achiik... fuhhhhh....

tutup pasai fire drill.. dan Achiik dah tak tau nak cerita pasai apa... dulu bila baca entry lama-lama, rasa macam diri ni pandai reka cerita... buat novel pun laku pa.. tapi sekarang ni rasa macam hampeh... sebab tu kot blog ni sunyi... owner dia pun pemalaih.. hmmm... kesian hang bloggie... tp xpa, owner hang ni sayang lg kat hang.. dia nak simpan hang... sebab baca entry lama dia, boleh buat dia gelak sorg2... gila2...

readers (kalau ada), doakan Achiik kuat.. rasa macam ni bukan Achiik yg dulu... 

~ wassalam.....


Tuesday, 23 September 2014

.: Merungut Lagi :.

Assalamualaikum...

Blog Achiik ni byk merungut kann.. Haha.. Mcm2 benda yg Achiik rungutkan selama ni... Entah la..

Kadang2 rasa macam alone sgt kat dunia ni.. Haha.. Fitrah kan bila jadi anak tunggal.. Tp at least Achiik bersyukur dpt parents mcm mak n ayah.. Always there when i need them.. Give their fully supports to me.. Sayang mak n ayah..

Bila berckp soal kawan.. Hmm entahlah.  Kadang2 tertanya2 jgak, complicated sgt ea nk kwn dgn Achiik..? Ingtka selama ni dh ckup fleksibel dh dgn semua org.. But then....
Entah la... Salah Achiik jgak kan.. Haha.. Nak kan perhatian je keja.. Tapi... That's me.. If I can accept ur weakness, why don't u accept mine..? Bukan ka persahabatan ni perlukan give n take..?

Entahla.. Hard to say.. Masing2 ada opinion sendiri.. Ada sebab.. Fine..

Thanx to all yg bergelar kawan kpd Achiik.. Terima kasih byk2.. Mohon ampun utk smua kesalahan..

Saturday, 16 August 2014

.: Beban :.

Assalamualaikum

makin rancak menaip kes tak dak kerja nak buat kat rumah ni...
tapi.....
dalam hati rasa kosong... rasa sedih..
tak tahu kenapa... hmmmmm...

nak mengadu pada siapa...?
kawan...
fahamkah mereka...??

ibu bapa...
aku dah cukup byk menyusahkan dan membebankan...
mahu tambah lagi...??

aku pandang kiri kanan...
siapa mau aku cari...??

lalu aku teringat sesuatu...
ALLAH....
ya... ALLAH...
tuhan ku.... tuhan sekelian alam...
yang mencipta kita....
lalu siapa lagi yg lebih faham kita dari tuhan kita sendiri...

ALLAH.......


~wassalam...


.: Rindu sudaaaa :.

Assalamualaikum....


so i'm officially resign from my position as a cashier...
sedih..?
hehhh... bohong sgt la kan kalau tak sedih... tapi nak buat macam mana... kewajipan sebagai anak menuntut untuk Achiik p sambung study...
alhamdulillah...
dapat offer from USM... Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Kepujian)....
syukur.. mmg course yang Achiik expect selama ni...
mendaftar pada 1 Sept... haiiiii... jadi warga Penang la cheq lepas ni...
boleh balik Sg Nibong sedia la kan...

Last day bekerja, memang sayu ja feeling... dapat counter 22... gents counter la lebih kurang... partner dgn Siti.. sebenarnya kna panggil kak siti.. she's 22 while i'm 19.. heeee....
dua2 bising... dua2 hingaq.. dua2 bosan... dua2 kesejukan...
bila tiba masa closing, Siti yg kena tutup dulu.. sebab dia masih cashier baru.. so Achiik kena tunggu sorang2 la kat kaunter... 
lepas habis kira, pick up apa semua... bila p kaunter assistant, feel weird tengok SEMUA cashier tak balik lagi... dalam hati ni, 'baguih jugak semua ada.. blh la nak salam2, mintak maaf semua...'
tai cuak pun ada sebab kak zie kata nak baling teloq bagai... ohhh nooooo... cheq tak suka...!
but then Alhamdulillah xda pun scene baling2 teloq nie... juz scene tgkap gambaq ja.. security pun macam baik hati ja sebab lambat tutup lampu... selalu masa tu konfem dah gelap kawasan kaunter...
sempat snap beberapa keping b4 semua pun balik... hahaha... rasa terharu.. sebab first time, SEGEROMBOLAN cashier keluaq sama2 p staff entrance... selalu ada yg keluar awal...

sebak tengok mata kak fiza dh berair... sebak masa kira duit time closing... sebak bila tengok kaunter... hahaha.. 4 bulan tapi CMart mmg dpt tempat di hati Achiik...
cashier yang sempoi2...
customer yg bermacam ragam.. hahaha... bila kumpul sekali tu, mesti gelak2 bila kluar cerita ttg ragam customer... hahahaha
sayang cashier sgt2....

Miss Lim...
kak Fiza
kak Fika
kak Sha
kak Dila
kak Meena
kak Mieda
kak Shu
kak Yanti
kak Dayah
kak ZieZie
kak Miza
kak Min
kak Sitha
Leccu
Sharmila
Wanie
kak Hajar
kak Jad
Lynn
kak Yatt
kak Hanim
Amee
kak Leha
Abang
kak Fatin
Yusri
kak Mawar
Tehah
Kakcik
Ieka
Ida
kak Aini
kak Ila


GONNA MISS ALL OF YOU...!!!!

~ Wassalam...


Wednesday, 6 August 2014

.: Counting Days :.

Assamualaikum.....

Sekarang tgh mood sedih.. Boleh tara tu...? Hmmm...
Tinggal tak berapa hari lagi Achiik akan kerja as cashier at CMart... Ok serious sedih...
Dah ada geng, kwn sekerja yg sehati sejiwa segila...
Bakal merindui anda semua staff CMart xkira la department mana anda berada...

Terima kasih untuk pengalaman yg menarik...

Akan merindui kalian.. Still counting.. 10 days to go...
Dan Achiik akan meninggalkan kalian...
Takdak lagi 'Izah Ombak Rindu'.. 'Abg Haris' pun dh xdak lagi.. Haha..  Rindukan gurauan anda setiap hari....

Kak Meena, kak Mieda, kak Miza, kak Yanti, ziezie, kak Dayah, kak Min, kak Shu, Punitha, kak Sitha, Leccu, Sharmila, Tehah, Lynn, Wanie, kak Yatt, Yusri, ieka, ida, kak Fiza, kak Dila, kak Fika, kak Hanim, kak Sha, kak Ila, kak jad, kak hajar, kak Aini, kak Leha, Abang, Fad, kak Mawar, Amee, last but not least, my lovely supervisor, Miss Lim yg kiutttt...
SAYANG KALIAN KETAT2..!!!

Monday, 2 June 2014

.: Baru reti nak update.. Hehe... :.

Assalamualaikum...

Uish uishhh... Sebulan jugak xpost apa2... Macam biasa, Achiik mmg malassssssss nk menaip.. Huhuhu...

New story?? Hmm.. Achiik dh ada kerja, Alhamdulillah... Aim nk kerja 3 bulan ja.. Lpas tu resign.. Heeee... Sbb nk beli laptop baru... al-maklumlah, yang lama ni sedang nazak menunggu padam.. Hahaha...

Lagi..? Hmmm.. Nothing much... Just berdebar2 sbb khamis ni result PSPSM2 dh nk kluar... Cuak... Takot sbb rasa mcm xblh sgt masa exam ritu... Ya Allah...

Achiik pun tak tau dah nak taip apa.. Okla, chow dulu.. Hari ni dan esok shif ptg.. Huhuhu.. Till we meet again....  =D

Thursday, 1 May 2014

.: Holidayyyyyyy :.

Assalamualaikum.....

Hepi holiday semua.. Selamat hari buruh.. Heeeee... Hepi sangat2 sbb dah habis matrik.. So sekarang ni Achiik penganggur without doing nothing kat rumah... Tapi... Hmmm maybe kejap je kot sebab Achiik dh plan nk cari kerja... Still terasa lagi penat dok rumah ja selama 5 bulan masa lpas spm dlu.. So skrg kna make a move...

Peeps, doakan Achiik dapat kerja nanti k.. Much love..

Daaaaaaaaaaaaaa....

Monday, 17 March 2014

.: Penat... Lelah... :.

Assalamualaikum....

Heyaaaaa... 6 weeks to go b4 nak PSPM2... Hmmm Preparation Achiik???...
Macam tak sampai 10% ja lagi... Bukan tak cuak, tapi KEMALASAN menguasai diri.. Heeeeee....

Act, Achiik tgh banyak gila kerja nak kena buat... Tutorial phy, chem, math.. Kesian Puan Yulie, tuto dia Achiik selalu xbuat... Soriiii... Heeee..

Xdak topik sangat pun nak update... Just nak luahkan kepenatan + kebusy-an... Nak outing lepas stress pun, kad matrik kna block... Haiiilaaaa...

Tak sabaq nak balik hujung bulan ni... Last balik bermalam as budak matrik.. Last nak naik tren pkul 7.30 ptg...

Tak sabaq sbb sekarang ni Achiik rasa penat sangat.. Mcm xmenang tangan.. Mana nak study, nak siapkan qeja, nak siapkan lab report...

Tapi salah sendiri jugak, sapa suruh bertangguh kerja kan... Hmmm... Put the blame on yourself la, Achiik..  *dushhh*....

Okla, nak smbung buat assignment phy... Daaaaa...
Utk kawan2 hat nak hadap final tu, gud luck yaaaa... Banyakkan berdoa moga Allah permudahkan urusan...

Buat adik2 SPM13, gud luck utk result hat nk kluaq ari Khamis ni...
Redha dgn keputusan yg kita dapat... Allah tahu apa yg terbaik untuk kita..
Percayalah, aturan Allah adalah yg terbaik...

Adiosss....

Monday, 3 March 2014

.: Persahabatan...?? :.

Assalamualaikum....

heeeeheeew.... .. excited wooo lama gila tak bukak dan update blog....
banyak sangat laman sosial sampai tak tau nak update hat mana....
bloggie ni of kos dilupakan sekejap, malas nak on lappy, cucuk broadband semua...

well, takda yang menarik happen masa sem 2 ni...
ehhhhh... ada2... tapi Achiik malas gila nak menaip... dengan condition lappy yang memang mintak dihempuk-campak-dalam-parit... nasib baik dapat free dulu... sabaq2..

yang pasti, Feb ni mmg ajaq Achiik byk pasai friendship...
hahahaha... am I org yg xreti jaga friendship...? entahla, Achiik xdak jawapan untuk itu...
Achiik panas baran...? indeed...
Achiik suka kalut2..?? indeed...
Achiik xreti jaga hati dan perasaan org...? hmmm... kalau yg ni kena give and take la.. xkan sebelah pihak je yg nk concern pasai sorg lagi....

hmmm... apa guna berkawan kalau bukan untuk menegur.. menasihati dan melengkapi... Achiik bukan nak menyebut tentang sesiapa tapi base on yg selalu Achiik dengar dan jumpa...
ego lawan ego... bummm... break!
kalau marah, tak puas hati... then berdepan dengan sahabat kita tu.. please don't use other medium... macam social network semua tu utk lepaskan perasaan marah kat kwn2...
tu pengecut ja buat... nak bagi org terasa...?
then ingat satu ayat ni,
 "luka di tubuh mungkin boleh diubati.. walau parutnya ada tapi lambat laun akan hilang jugak...
tapi parut di hati, seribu tahun mendatang pun, xjamin parut tu akan hilang macam tu saja...."

and after lalui semua perkara dlm Feb ni, 1 ja kesimpulan Achiik,
Friendship is more complicated than having a love relationship...
hmmmm... sorry to say...
orang yg rapat tahu Achiik macam mana... berapi cepat, sejuk pun cepat....
without saying any 'sorry' pun, Achiik boleh maafkan bila hati dah sejuk... then..?
should I explain... 

akhir kalam, lamanya perkenalan dan persahabatan tu tak menjamin apa2.. sebaliknya saling memahami, give and take dan jugak saling melengkapi tu yang penting dalam sesuatu persahabatan...
Achiik pun kena muhasabah balik diri ni... 
kalau kita tak jumpa kawan yang baik, yang sentiasa ada di waktu susah dan senang, 
tak salah kan kalau kita cuba jadi salah seorang darinya....
*peace*


okla, nak rest dulu...
jumpa next entry pulak yoooo.... =D

p/s : tiada kaitan dgn yang hidup atau sudah meninggal dunia.. nanti ada pulak yang terasa makan-hati-berulam-jantung-pisang pulak kan...

~ wassalam...