Thursday, 23 October 2014

.: Biar :.

Assalamualaikum...

apa habaq orang kampung..?? ok... Achiik tau bog ni xda readers... hahahaha... sekarang bukan lagi zaman kegemilangan blog2 ni... ok... xpa... ada Achiik kisah...?! heeee... nak jugak post entry baru kat sini...

Bila org suggest Achiik lagu baru atau yang best, Achiik suka cari mv dia.. Official mv... tapi sekarang, Achiik lebih suka cari versi akustik.. tak tau kenapa, rasa macam lagi best lagu tu kalau kita dengar the real voice of the singer.. that's why Achiik suka layan akustika Hotfm.. hahaha.. ada ja video-video tu semua dekat channel Hotfm...

video


suka dgr real voice of Tomok, Yana, Izzue... dan semua sekali lagi... terutama Dato Siti... but, Achiik lagi prefer, sgt2 suka dgr lagu Biar... by Hani & Zue.. Achiik ada upload video tu dekat atas.. rajin-rajinkanlah diri anda untuk menekan butang play ok..??

Reason kenapa Achiik suka lagu ni...? hmmm...

"tanpa ku sedari kau yang tertinggal di hati
tiada ku menduga rasa ini kan hadir
maafkanlah aku..."

"berikanlah ku peluang..
tuk jadi yg terbaik untukmu...
takkan aku kecundang...
selagi kau bukan milikku..."

"biar..biar..biar...
aku menunggu
sampai habis nanti.. semua hayat ku..
biar..biar..biar...
aku tertunggu...
cinta tulus ikhlas.. dari hatimu.."


it's potray me.. my feelings.. right now.. muahahaha... gitu deh.. potray sangat... 
hmmm... entah la.. the time will come.. soon.. but i don't really know, when... hahaha... sabar Achiik... sabar... 
tak semua yang kita nak, kita akan dapat.. Allah tahu yang terbaik.. lambat atau cepat ja sekarang ni.. but if cepat, are you ready enough to walk through it..?
been thinking of it a few months ni.. jiwa kata mahu tapi apakan daya, masanya belum tiba.. Achiik pun sedar diri Achiik belum sempurna.. belum cukup kuat.. iman belum cukup kental... 'calon'nya juga ku belum punya... hahahahaha...

ku biarkan tergantung di situ persoalan ini...

~wassalam....


Wednesday, 22 October 2014

.: masak MAKAN masak MAKAN :.

Assalamualaikum....

holla hallo... 
hari ke-6 dekat rumah sejak Jumaat hari tu.. well spend sangat hari-hari bila balik rumah ni.. internet baik punya speed, katil empuk punya bantal, makanan sedap punya... pergh... oleh itu, Achiik dah sangat tersasar daripada "plan".. hehehehe... buku tak sentuh, assignment tak dijenguk, beg kat sana-sini... ohhh, tu mmg Achiik kalau balik rumah...

jadi kerja tetiap hari tengok movie, keluar cuci mata exercise kaki... dannnn... belajar masak...? really Achiik belajar masak... aah, dalam mimpi... hahahaha... takla.. serious ni.. belajar masak... 

tapi macam sesetengah org tau la, Achiik prefer masak kek, pastry or simple2 punya biskut... love to try benda simple tp yummy sgt... hehehe... kalau bab masak kari, masak lemak tu tunggu sat naaaa... tomyam boleh gagah lagi tp bila mai hat kena tuang santan la, reneh itu ini, tunggu sat bila cheq rajen... cheq ni nama ja keturunan mami sipi-sipi tapi allergic dengan kari ni.. tak tau la knapa.. tp mai bab tomyam, somtam, nasi kerabu atau apa-apa saja makanan pantai timur, thai sana... memang Achiik paling laju... heeee... anak manja ayah kan.. heeee...

ok balik kepada memasak tadi, hmmmm.... tak tau kenapa liat sangat.. dulu lepas spm semangat sat nak belajaq... lepas matrik mmg tak sempat la nak belajar masak, seminggu cuti sehari ja... sekarang...?? errr... somehow my aunt dari Pattani dok keja suruh aku belajaq masak.. then raya baru ni, my cousin plak pesan suruh belajaq masak.. haiyyaaa... 
tak di nafi, kalau dekat Pattani, anak-anak dara dah terror masak sejak umur 12 lagi.. Achiik yang dah 19 ni..? gagah la kalau sayur campur, ikan ayam goreng, mee goreng or apa2 yang simple ni.. mai gulai,cheq garu kepala then mintak tolong uncle Google.. bulih...?

kan Achiik dah banyak omel kat sini... 
sekarang masa untuk kumpul semua resepi yang ada.. nanti sikit-sikit Achiik try satu-satu semua resepi tu.. deal...?

nasibla 'inche' nanti... saya memang suka makan... suka try makanan baru... suka search tpt2 makan... tapi kureng bab masak...
harap anda boleh terima... ahahaha...

~wassalam...


Wednesday, 15 October 2014

.: Azam Midsem :.

Assalamualaikum....


holla... ehhhh... kerap plak rasanya menghupdate blog ni... bosan ok bosan... bukan sebab tak dak kerja nak buat tapi sebab tak tau nak buat apa... semangat semua rasanya dah selamat sampai rumah... jasad ja ada ni.. roh semua dah selamat sampai... Ya Allah.. dah masuk 7 tahun dah kot stay asrama tp still tak boleh hilang homesick tu.. haii laaaa... dengar balik rumah ja automatik menggedik terus... hahaha... tapi Alhamdulillah tak macam form 1 dulu.. sampai nangeh2 haaaa....

hohoho.... cuti seminggu nak buat apa eaa...? 
dah plan nak lepak dengan Nelly... tu aktiviti wajib ok.. banyak sangat sangat sangatttttttttt nak cerita nak gosip dengan mak cik tu...
lepas tu, nak lepak dengan geng2 evo...!!!! buat rombongan che Kiah p kenduri kat rumah Atiqah Mat Nasir... heeeee... part plan tu mmg Achiik xsabaq sangat... rindu bangetttt dengan manusia-manusia itu....

selain itu, spend masa study ok... hujung bukan Okt ni ada test.. penting howkeyyy... 

di samping itu, wajiblah meluangkan masa dan perut anda memakan dan menikmati masakan my mom.. ohhh marbeles... tersedap ever lepas masakan my nenek... hahahaha... tapi still yang tersedap ok.. haihhh... bila la anak dia ni nak mewarisi bakat memasak ni... bakat memakan dah sentiasa ada sejak azali...

still tak boleh lupa kesedapan my nenek punya masakan... ohh rindunya Ya Allah.. bila tok nak balik jumpa kami semua... hmmmm.... rindu macam-macam.. raya pun suram ja tanpa tok.. hmmm....

Achiik ni kalau cakap pasai makan, makanan dan lauk serta food, memang berjela la jawabnya... tengok tuan badan saja dah la... tembun kiut miut tembam tomeyh aja... pergh gitu... hahaha... sabo je la.. tuan badan ni mmg kaki perasan pun... hehhhhh....

panjang puloks post kali ni... howkey, nak sambung buat tuto yang dari tadi tak berganjak dari angka 1.. hikss... Achiik Achiik... bila hg nak berubah ni...? tadi konon-konon dah dapat inspirasi nak work hard drp Dr Sukumar... tak sampai 24 jam, dah hampeh... gitu kau nyah... opssss....

okok... chow dulu...!! 

~ wassalam.....


Thursday, 9 October 2014

.: oooooOooooo :.

Assalamualaikum.....

Rajin pulak rasanya Achiik menghupdate sejak dua menjak ni... teringat masa lalu... dalam sehari tu mampu untuk post sampai 4 ke 5 entry sehari... hahahaha... tapi tu dulu zaman tak dak kerja nak buat... update pun benda ntah apa-apa...

sebenarnya Achiik nak update pasai novel.. the latest novel yang Achiik beli tp dah lama ada di pasaran... tapi nanti la.. sebijik novel yang sebelum ni Achiik mampu habiskan dalam masa tak sampai sehari, sekarang ni dah ambil masa berminggu-minggu...

sedarlah Achiik, hang tu makin sibuk... tetiap malam bukak lappy.. jadi stalker... ehhh, bukan-bukan... dok cari bahan untuk assignment la... hahaha... ok, mereben satt...

Achiik nak share sikit ni.. Semalam around pukul 12.30++ tgh mlm camtu, bergema satu blok M02 ni loceng kecemasan... masa tu Achiik & roommate dh selamat di alam mimpi... terjaga.. tapi boleh kami dua org dok buat blurrr... sampai la Jiha (my roommate) tegur, "ehh, tu bunyi loceng apa..?"...

then baru Achiik wake up dan jenguk ke bawah... kat bawah tu dah riuh kemain... yg kami boleh blurr lagi... al maklum la, dok tingkat 7.. tinggi sangat so ketinggalan sikit... lepas siap ala kadar, tutup apa yg patut, kami pun turun buat relaks.. ishh, kalau betul2 kecemasan tu, mmg dah arwah pa kami dua... heeeeee...

Fire drill tgh malam tu buat Achiik terpikir, mmg kena buat tgh2 malam buta ka...? dulu masa kat matrik pun macam tu.. tp yg tu lg dasyat, siap dok tunjuk apa nk buat klu jadi kebakaran... tgh2 malam weyh... esok tu kelas... dan kebetulan pagi tadi kelas Achiik start pukul 9 pg.. haaa... ni nak membebel ni... hahaha... ok, think positive Achiik... fuhhhhh....

tutup pasai fire drill.. dan Achiik dah tak tau nak cerita pasai apa... dulu bila baca entry lama-lama, rasa macam diri ni pandai reka cerita... buat novel pun laku pa.. tapi sekarang ni rasa macam hampeh... sebab tu kot blog ni sunyi... owner dia pun pemalaih.. hmmm... kesian hang bloggie... tp xpa, owner hang ni sayang lg kat hang.. dia nak simpan hang... sebab baca entry lama dia, boleh buat dia gelak sorg2... gila2...

readers (kalau ada), doakan Achiik kuat.. rasa macam ni bukan Achiik yg dulu... 

~ wassalam.....