Saturday, 1 November 2014

.: Cooper-K :.

Assalamualaikum...

holla hallo...
a hectic week I guest... hahaha... sangat hectic dengan test, assignment... wuuuu... ini baru permulaan, Achiik tau.. first year first sem baru.. nanti ko masuk second year, third year nanti.. heeeeheeeeheeee...

tapi apa pun dalam 'hectic week' tu, sempat jugak Achiik habiskan novel yang dah lama ada kat pasaran.. Achiik ja yang slow sikit baru beli & baru baca...


here it is, Cooper-K karya RodieR...

First time since masuk USM ni Achiik berjaya habiskan novel dalam masa seminggu.. dah baca 3 novel, paling lama sebulan Achiik baca.. weheeee.. busy kan...

ok, back to this novel... mula-mula baca, there is something yang tarik mata Achiik ni dari stop baca.. rasa ingin tahu punya pasal... ayat-ayat, bicara dua insan ni mmg buat Achiik tertarik nak teruskan baca...

first scene novel ni bila Cooper first met Mia depan library.. masa tu mulut Mia ni mmg 'capui' la org utara kata.. maki mcm2.. keluar mcm2.. sebabkan brg dia jatuh & dia tgh kalut nak p solat Asar yang dh di hujung tanduk tu... somehow, Cooper dgr & menegur & bergaduh & mengkritik & menuduh & cari pasal dgn si Mia ni.. byk betul 'dan' dia.. heeee... then, kat situ la permulaan perkenalan antara Cooper & Amilia Aisya...

The writer really make me thinking... kalau dah jodoh tu, xkan kemana... walau ada yg hilang ingatan, walau terpisah bertahun-tahun.. walau ke hujung dunia sekalipun, xkan ke mana kalau dah jodoh... really..!! the writer bukak mata Achiik luas-luas about jodoh.. tak semestinya yang selalu ada depan mata tu jodoh kita.. maybe someone else.. yang ada kat hujung dunia tu.. siapa tahu, kan..??

Second reason, Achiik tertarik bila pikir-pikir balik, ada hikmah kenapa Mia & Cooper terpisah.. (Nak tahu mcm mana depa 'ter'pisah, sila dptkan novel ni k... heeee..) Instead of dok jumpa saban hari, study sekali, xka depa ni terdedah dengan zina, maksiat.. dalam diam tanpa depa sedari.. so one day, because of 2 letters, depa 'ter'pisah'... then depa jmpa balik 5 years lpas tu.. dannnnn.... somehow, mereka bakal diikat oleh hubungan yang halal.. well, 5 years tu mmg berbaloi la kan... Allah jauhkan mereka dari melakukan perkara terlarang sebaliknya pertemukan mereka dan permudahkan jalan mereka ke arah hubungan yg halal..
Allah....

Last but not least, siapa Mia, Khair, Cooper, Udin, Jiha, Nif-cut ea...? baca la ea.. macam ilmu ada dalam naskhah ni... yang baik jadikan teladan, yang buruk, jadikan sempadan k...?
tahniah RodieR sebab hasilkan naskhah yang bermakna macam ni.. may Allah bless... =D

Nak tau full version, the real story of this novel, Achiik really2 suggest readers sekalian p la beli novel ni... tak mahal mana pun, RM23.00 ja... klu beli on9 dekat Jemari Seni pun ok.. lg murah, lagi sonang.. heeeee... 

ok, that's all review Achiik utk novel nie... nak chow dulu ok... 2 test lg menunggu, 2 lg assignment dok nangis2 nak Achiik siapkan... doakan Achiik in my test ni k... mucccho LOVE...!!

p/s: sori Achiik xreview sgt jln cerita.. saja nak bagi suspen.. nak suruh hampa beli & baca sendiri.. baru best..! heeee

~wassalam....


No comments:

Post a Comment