Saturday, 23 May 2015

.: Surprise :.

Assalamualaikum....

Holla...Holla...
Macam biasa, nak dekat-dekat final exam ni la mai mood dia nak update belog ni... Sebenarnya tak boleh tidoq.. Sebenarnya mood tgh swing.. Sebenarnya ada masalah personality disorder sekarang ni.. hahaha.. Achiik pun tak paham apa yg cheq taip ni... heeeee...

Hmmm... Dah sebulan lebih lebih dah since my birthday.. Yeayyy...! Ada org dh dewasa.. Dah besaq, dah masuk doploh-an.. yeayyy..!!
Syukur Alhamdulillah utk hidup penuh indah penuh warna ni.. heeee...

Nak cerita ni...
Sehari sebelum birthday Achiik, ada manusia-manusia ni... Buat Achiik terharu sgt.. Sangat2 terharu... Macam tak terucap dek kata-kata..
Padahal sebenarnya petang sebelum birthday Achiik tu, lonely gila pi kelas management sorang-sorang.. Kak Fara & Ain xmau join.. K fine..! ittew sedih tau x awak..! hahahaha..
*tampo kang ram..!*

Somehow tgh-tgh kelas tu tiba-tiba Kak Fara ajak lepak lepas kelas, masa tu kelas habis pukul 5... Hooooo sapa tak mau.. Cheq terseksa tau dak dalam kelas tu sorang-sorang sampai dua jam.. Hanya bertemankan handphone dgn earfon ja.. Lecture xdgar pun... heeee... *ampun*
Tunggu pnya tggu, habis jugak kelas..! then Achiik approach Kak Fara and the geng.. Depa setia menanti kt bawah DK tu dlm kereta.. Fuhh....

Then depa plan nk lepak pantai kt Queensbay... yayyy..! I LOVE IT..!!!! hahahahaha...
Mula-mula to nothing 'fishy' pun.. Ikot ja depa.. Nak beli benda boleh kunyah sambil-sambil layan angin laut petang-petang... uuuuuuu... Layannn sgt bila mai tepi laut ni...
Tapi benda jd 'fishy' sikit bila Ain ajak dok tepi laut, pandang laut ja.. Lepastu tiba-tiba depa gelak la.. Main-main mata la.. seram dh ni.. cuak ehhh kalau tiba2 mandi tepung ka telur tepi-tepi laut tu.. hahaha.. Naya la aku nak balik...!

Tengah-tengah sembang dengan Eeman, Ain & Muni, then dtgla Kak Fara & Syifa... bernyanyi-nyanyi... Auuuuuuu saya terharu awak..!!!!!!!!!
Terharu sbb bertemankan bau laut, angin laut, bunyi laut... Terharu sebab depa berjaya buat Achiik surprise,,, Terharu sebab kek dia sedap.. Terharu sbb depa prepare semua dengan baik... Terharu sbb......... banyak lagi.. Sat satu-satu Achiik nak cerita... hehehe...
Then snap-snap gambaq kek sebelum dipotong dan dimakan dan dihadam.. hahaha.. Lepas tu tak tunggu lama dah.. Masa untuk melenyapkan kek dalam mulut... hahaha...
Dan masa makan tu la reveal semua kisah di sebalik surprise tu...
Sampai 4 plan depa ada.. Plan A, B, C, D.... dan mungkin byk lagi... Ni lagi satu reason buat Achiik terharu gila-gila...

# Muka budak hepi tak sabaq nak potong kek.. tak sabaq nak telan kek yg yummyyy ni..!!! hehehehe... Awak awak, sy suka kek ni.. sangat2..!!!! TERIMA KASIH SEMUA.... #



# Looks YUMMY..!!! Rasa dia pun YUMMY...
ohhh, depa panggil Achiik kt sini RAMMY.. nama manja gitu... ahaks..! #



Begini antara plan mereka... Masa lepas makan tghari tu, Achiik, Ain & Muni balik hostel.. Mula-mula Eeman dgn Syifa sekali.. Tapi konon-konon depa ada hal dekat Jabatan Bendahari so Kak Fara drop depa kat situ...
Then proceed balik RST nak hantar kami-kami ni balik.. Achiik balik bilik dulu before p kelas Management ptg tu... Ain dgn Achiik turun dekat kafe.. Then konon Ain nak beli buah, lepastu Achiik patah balik sebab nak pecah duit, tengok Ain dah hilang...
Tahu, Ain rupanya berkejaran turun Tekun balik.. Ini semua lakonan nak bagi nampak real.. Awak awak, kenapa buat saya terharu lagi...

Lepastu Kak Fara ambik balik semua yg 'konon-konon' ada hal dan balik bilik tu.. Adala depa pi beli kek, air nak minum, cawan apa semua tu... Then depa tunggu Achiik sampai habis kelas management.. Even konon-konon wasep ajak keluar la apa la.. Lepas asar la... Rupa-rupanya depa semua dalam kereta... tengah tunggu Achiik habis...
Awak.. Awak... sy taip sambil terharu..
Mana saya nak cari lagi kawan-kawan macam awak awak... Mana saya nak cari peneman masa senang, masa susah, masa lapar, masa kenyang, masa mengantuk.. Yang sehati sejiwa..
Allah terima kasih untuk mereka...

Mmg masa satu-satu depa reveal di sebalik surprise tu, Achiik tahan ja air mata ni.. Hebat sangat plan depa ni kenapa.. Ka Achiik lampi smpi tak sedar.. hahaha... tapi serious rasa macam tak dak apa-apa.. Pandai hampa berlakon kan.. Aku perasan masa kat tepi laut tu ja... Sebelum tu memang xperasan.. hahaha...
Walaupun simple-simple ja surprise...
Kek, air grape, jagung rebus, sudu kek yg tomei... makan pun atas batu-batu.. Kek hidang atas kotak dia ja... Tanpa orang lain, cuma hampa.. tapi aku rasa dah lengkap.. Cukup lengkap.. Sangat lengkap sampai aku rasa macam dah tak perlukan benda lain..
Sampai aku rasa nak stop kan masa yang tengah berjalan.. Aku nak saat tu bukan sebab birthday aku tapi sebab kita...
Allah... cuma Allah ja tau macam mana aku sayang hampa..
Walaupun kenal tak sampai setahun... Tapi macam boleh masuk dengan pe'el masing-masing...

# Saya, Syifa, Kak Fara, Ain, Muni dan Eeman..!!
best sgt kan sbb ditemani angin sepoi sepoi bahasa dan jugak kicauan burung gagak.. hahaha...  #


# Weyh, aku sayang hampa SEMUA..!!! #


# Hilang separuh muka hg Eeman.. tapi tak pa la.. hahaha... Ni semua peneman masa suka duka gembira tangis, insyaAllah.. #


Alhamdulillah...
Tahun ni birthday terindah.. Sebab pernah angan-angan nak sambut tepi laut.. oohhh.. Achiik dan laut jangan dipisahkan.. hehehe.. *hiperbola!*
Terima kasih semua yang wish... Terima kasih semua yang ingat, walaupun mungkin sbb dpt notification dekat fb.. heee... Terima kasih untuk semua doa.. Terima kasih dear rumet untuk hadiah yang cukup bermakna...
Moga Allah rahmati kalian.. insyaAllah...

p/s : Maaf untuk entry yang terlambat sebulan lebih ni... Maaf andai tak terucap terima kasih tu.. Terharu aku tak hilang lagi ni... Kak Fara, Syifa, Eeman, Ain & Aimuni (Muni)...

~ wassalam..


Tuesday, 12 May 2015

.: Terima Kasih Chentaa :.

Assalamualaikum...

Hanya kamu saja
Tiada yang kedua
Dimana pun kau berada
Di sini masih cinta
Tenang rasa hati
Pabila engkau muncul lagi

Terima kasih cinta
Kau buatku bahgia
Tanpa jemu dan lelah
Terima kasih cinta 
Pintaku satu saja
Jangan pernah berubah................


~~ wassalam...

Monday, 16 March 2015

.: Cukup-cukuplah :.

Assalamualaikum....

Hidup dah mulai busy... Tapi still Achiik curi masa 'busy' tu nak taip entry.. heeee...

Ram,
Enough is enough... yang pergi biarkan berlalu...
Live your life to the fullest...
Fill it with thousand of enjoy..
Thousand of du'a..
May Allah ease...

Be friend to everybody...
Be honest of yourself..
Be brave..
Be bold...

Fighting dear...
You still have a very long long journey...

Shed your tears...

Tak semua benda kita nak dalam hidup ni kita dapat... Allah knows better right..?!
ok, Achiik nak sambung study...
Cukup-cukuplah apa yang terjadi...
Cukup-cukuplah... =)

~ wasalam....

Monday, 2 March 2015

.: After a month and ++ :.

Assalamualaikum.....

fuhh fuhhhhh... dekat sebulan lebih jugak eden tak menjenguk blog ini... maaf la.. macam tak kenal je Achiik... penyakit malas la apa lagi.. semua nak malas... bukak lappy ni surf internet just utk check portal USM sajoooo.. dak pun bukak youtube... layan sama itu Kim Soo Hyun... heeeee... tetiba obses dekat dia balik.. so kita ulang balik tengok cerita dia... Dream High, Love From The Star dan juga The Moon that Embraces The Sun... waaaaaaaaaa....

ok..! Enough is Enough Achiik...!! hahaha... kang melalut-lalut pulak dok cerita pasai K-drama ni... heeee.. 
Well, dah start sem baru almost 2 minggu dah... First week tu byknya pengenalan untuk subjek2 yang Achiik ambik sem ni... This week baru ada kelas yang sebenar2nya.. tutorial, lab semua dah start...
Sem ni Alhamdulillah, mampu untuk Achiik ambik 5 subjek... Mathematical Method for CS, Discrete Structure, English, Finance & Accounting (minor in management) and last but not least Programming... yaaaaa.... Achiik repeat utk paper programming... sgt tak puas hati dengan result sem lepas + risau tak lepas nak hadap the advance programming...
takpa, kita slow2 melangkah... tau mampu bukan tak mampu... cuma kena try harder... makin BERTAMBAH sem, makin byk cabaran dan dugaan.... Banyakkan berdoa dan bersabar ok...?! 
*peace*

Alhamdulillah jugak sekarang dah move on daripada Februari ke Mac...
Februari....
bulan yang banyak kesedihan dan peringatan buat kita manusia...
first day of Feb, Mak Ton dijemput Allah ke sana....
Innalillahiwainna ilaihi raji'un....
moga roh Mak Ton diicucuri rahmat dan ditempatkan dalam golongan orang-orang yang beriman.....
dan kemudian, dikejutkan dengan berita kepergian Tuan Guru Nik Aziz, Hasbollah Awang... ramai lain yang Achiik dengar...
Yang pergi tetap akan pergi... Kita yg hidup harus menjayakan kehidupan ini.. isi dengan segala kebaikan dan amalan... Suatu hari mungkin masa kita menyusul mereka yang pergi... Siapa tahu bila Allah akan menjemput kita... So siapkan diri, iman...................................

A month to go.. yarh... A MONTH... then Achiik genap 20 tahun... macam-macam plan bila dah meningkat usia ni... insyaAllah will be graduating tahun 2018 nanti... Bachelor of Computer Science *dengan kepujian* minor Management...
impikan *dengan kepujian* itu.. nak result gempak... nak berbakti untuk mak ayah... yarh, Achiik seorang ja harapan depa... so need to show them that... my PRIORITY right now....
cadang next 2 years nk coba-coba beli kereta.. insyaAllah kalau kewangan berada pada tahap yg excellent... hahaha... nak intern kan... tak mau dah susahkan ayah... dari usia sehari (even masa dalam perut mama pun), ayah dah banyak sangat berbakti... menghantar ke sana ke sini... pi tadika, pi sekolah balik sekolah, pi tuisyen, pi keluar jalan2, beli barang, tengok wayang... tu semua berkat jasa ayah... Alhamdulillah terima kasih ayah... harap sgt 3 TAHUN ni berlalu dengan sgt cepat... moga diberi kesempatan buat mama & ayah tengok kejayaan anak tunggal depa ni.....

Mama pun.... Sumber kewangan Achiik dari kecik... hahahaha... "Mama, nak yang tu...".. "Mama nak yang ni...".. "Mama nak duit beli baju..."...
Allah kalau dihitung-hitung, banyak sangat pengorbanan mama & ayah... tak terkira... Mampukah Achiik balas semua tu...? Setakat ni, doa ja mampu... disamping usaha sungguh2...
YOU CAN DO IT ACHIIK... make ur parents proud of u.. ok?!

argghhh... Ni la akibat dah lama tak menaip... Rasa macam idea mencurah-curah... tambah pulak lagu Hindustan dok bermain-main di telinga... Aceywahhhh... ayat A+ Bahasa Melayu tu... hahaha...
*joking*

Next week my parents is coming to Penang... yeayyyy...! my cousin, Zulhilmi's E-day... Bila turn Achiik pulak ea...?! hahahaha... soalan tu memang tak boleh blah sangat... 


~ wassalam...


Wednesday, 21 January 2015

.: SEM Bercuti :.

Assalamualaikum...

Holla.. Uuuu.. Bestnya qadha' tidoq, marathon k-drama, makan, mandi.. Syoq sungguh ea Achiik...

Hahaha.. Kekonon plan nak keja tapi semuanya terkubur.. Malaih memikirkan sebulan + seminggu ja cuti.. Heeee.. Jeles ja tgok Lee qajen.. Dulu jadi promoter Larry b4 masuk USM.. Sekarang part time cashier.. Awat Achiik xrajen macam dia ek..? Hmmm... Ok xda jawapan... Hahaha

Cuti ni plan macam2 konon nak berjalan2 dgn geng2  Achiik.. InsyaAllah tp xsure lg bila.. Me at home..? Kalau x tgok tv, marathon k-drama.. Xpun kemas bilik (boleh bilang ja.. Heee).. Xpun tidoq.. Xpun, makan.. Mohon jgn bash tengok pertambahan kadar double chin kepada triple chin.. Ok tu hiperbola sgt.. Hny pertambahan beberapa kilo.. Heeeeee

Sambil tu memikiorkan result, nak ambik minor apa sem depan.. Hmmmm... Migrain2...

Okla, Achiik nak bersenang2 jap layan novel plak.. Mood jiwang is turning on.. Yeahh.. Jap lagi ada la tu tweet Achiik yg jiwang2 muncul.. Kita kan single.. Heheeeeee.. Ok.. Hal tu complicated so just shut ur finger Achiik (reason shut finger sbb jari yg dok menaip ni)...

And one more thing, please pray utk kesembuhan mak saudara Achiik.. Admitted now dekat ICU hospital Penang.. Moga cepat sembuh, insyaAllah..